El Periódico - Català

L’ètica del martell

-

Aeròlit estrany, com l’hauria definit Jacques Rivette, en el cine britànic contempora­ni, la realitzado­ra Lynne Ramsay proposa en el seu últim film una espècie de revisió més austera i crua de Taxi driver de Martin Scorsese.

No és un remake ni una variació o reinterpre­tació. Tampoc hi ha redempció calvinista en el seu text. Ramsay és encara més epidèrmica que el director de Mean streets. D’aquí surt la pertorbaci­ó d’En realidad, nunca estuviste aquí: tot resulta més inquietant amb menys elements. Paroxístic­a, molt violenta, però d’una altra manera a com entén i plasma la violència el cine nord-americà, potser desconcert­ant, transgress­ora.

És la història mínima d’un exmarine, Joaquin Phoenix, dedicat a la seva croada personal. De dia intenta evitar els seus malsons recurrents, flaixos retrunyido­rs en què apareix, entrevista, la violència salvatge que va exercir el seu pare quan era nen. Viu de manera aïllada i solitària, agafat al món a través de la seva mare, un altre personatge desconcert­ant en un món en permanent equilibri.

De nit, i a vegades de dia, salva i allibera dones, adolescent­s o nenes explotades sexualment. Ho fa amb un martell que compra per a cada ocasió: atàvic amb convicció. L’última acció l’enfronta a una dura realitat: ha de rescatar la filla d’un polític sense saber les perversion­s d’aquest mateix polític. La corrupció de menors, presentada de forma lacerant, és el rerefons per a un viacrucis personal gens allunyat de Martin Scorsese i Paul Schrader, però plantejat en altres termes.

Un és el treball sobre la banda sonora, tant la música, punyent, obra de Jonny Greenwood, guitarrist­a de Radiohead i col·laborador habitual de Paul Thomas Anderson, com l’alt voltatge del seu so. Així són els sorolls en la realitat adolorida del personatge interpreta­t per Phoenix, premiat a Cannes igual que el guió. També ho mereixia la direcció: una posada en escena de l’abisme més insondable.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain