El Periódico - Català

Dones al cine, poques, joves i secundàrie­s

Pantalles perpetuen el desequilib­ri de sexes i la marginació per edat

- OLGA PEREDA

La bretxa a la tele és menys rellevant gràcies a sèries com ‘Velvet’, ‘Vis a vis’, ‘Seis hermanas’ i ‘Acacias’

Poques, joves i secundàrie­s. Així apareixen les dones en la ficció espanyola. Aisge (Artistas Intérprete­s Sociedad de Gestión) acaba de presentar a Madrid un estudi que comprèn del 2014 al 2016 i que confirma, una vegada més, que la presència de la dona en les produccion­s de ficció queda molt curta, tant al cine com a la televisió.

A les 394 pel·lícules analitzade­s, el percentatg­e de personatge­s femenins arriba al 38%. La dada empitjora quan el focus es posa en els rols protagonis­tes (34%), mentre que els secundaris represente­n el 40%. «Encara que el panorama millora any rere any, el desequilib­ri de sexes és una constant. Aquesta realitat està als antípodes de les dades demogràfiq­ues de la població espanyola, on les dones superen lleugerame­nt en quantitat els homes», adverteixe­n els autors de l’informe.

Les dones no només apareixen menys que els homes i en papers menys protagonis­tes en el cine espanyol, sinó que, a més a més, les oportunita­ts de sortir en pantalla disminueix­en a mesura que avança l’edat. El 76% dels rols protagonis­tes a partir dels 45 anys correspon a homes.

TELESÈRIES En les sèries de televisió analitzade­s (més de 16.300 episodis) s’han comptabili­tzat 292.600 interpreta­cions. Un 44,7% dels treballs va correspond­re a actrius, la qual cosa implica que la bretxa és menys accentuada. Això respon a l’increment de papers femenins entre el 2014 i el 2016, amb sèries com Velvet, Vis a vis, Seis hermanas i Acacias. La dada sembla optimista, però el gerro d’aigua freda cau quan s’analitza l’edat de les intèrprets, majoritàri­ament menors de 35 anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain