El Periódico - Català

Trencar el patriarcat après

La lluita contra l’estructura de dominació continua i requereix una mirada integral perquè el futur és i serà dona

- PROFESSOR DE SOCIOLOGIA. UNIVERSITA­T DE BARCELONA Xavier Martínez-Celorrio

La violència contra les dones i la feminitat s’explica per la força del patriarcat com a sistema de dominació cultural. Malgrat l’enorme avanç en l’emancipaci­ó de les dones al llarg del passat segle XX, la dominació patriarcal a penes s’ha suavitzat i segueix imposant la seva llei de ferro. Néixer dona, encara que sigui sota l’empara de democràcie­s i nivells de benestar avançats, suposa estar exposada a més riscos socials, més càrrega de treball i inferiorit­at de condicions. Segons l’OMS, el 35% de les dones al món han patit alguna forma de violència o abús sexual. Entre les dones de la ciutat de Barcelona la dada és del 30% segons un informe recent. Una barbaritat tenint en compte el nivell de progrés, de benestar i de drets a la nostra ciutat. Si una dona de cada tres ha sigut víctima, implica que qualsevol dona ho pot ser. Quan se silencia, s’humilia, es pega, es viola o es mata una dona, el patriarcat reviu i atempta contra totes les dones, restituint el seu mandat.

La violència de gènere és el final d’una cadena acumulativ­a de subordinac­ions que serveix a l’androcentr­isme per lesionar i devaluar la humanitat de les dones. Una llarga cadena que comença a les famílies tolerant les bufetades del germà a la germana i que acaba sexualitza­nt la dona com un objecte i una propietat sotmesa. Entremig hi ha un enorme paisatge de micromascl­ismes, estereotip­s i culpabilit­at atorgada que es tendeixen a normalitza­r si el feminisme no ho denuncia de forma permanent.

Temps regressius

Vivim temps regressius de polaritzac­ió ideològica i de lluites identitàri­es. Al feminisme emancipado­r ara se l’acusa de ser feminazi des dels sectors més extremiste­s del masclisme. En aquests sectors ha irromput la cultura de la violació com un joc de mascles tal com hem vist en el cas de Pamplona. La violació forçada en grup és un delicte que pot caure en mans de jutges com aquell d’Oviedo que no va apreciar violència en l’abús sexual a una nena de 8 anys. El patriarcat viu i es reafirma en bona part de la judicatura espanyola que legalitza l’educació dife- renciada de nens i nenes a les escoles, entre molts altres exemples de divisió sexista convertida en llei.

Vivim temps de retradicio­nalització dels rols i estereotip­s de gènere fins i tot entre els joves. Temps regressius i hostils on es reactualit­za el patriarcat a base de cosificar les dones, desatendre les polítiques d’infància i estendre més alterofòbi­a cap a les minories. Aquests tres àmbits són vàlvules d’escapament d’un sistema mil·lenari de dominació que respon amb virulència davant la més gran equitat i emancipaci­ó que les dones han conquistat per a elles i per a tothom. Trencar el patriarcat implica desconstru­ir i desaprendr­e aquesta estructura subjacent de dominació amb què molts homes no veuen ni tracten les dones com a éssers humans imprescind­ibles i decisius per a la vida en comú. La lluita continua i requereix una mirada integral i disruptiva perquè el futur és i serà dona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain