El Periódico - Català

Lliure, gran i una

- ALBERT Sáez

Trobo a faltar en els discursos preelector­als en la dimensió desconegud­a una proposta de preservaci­ó de la unitat d’Espanya des de la llibertat, tant dels ciutadans com dels territoris. El denigrat lema patriòtic d’Una, grande y libre constituei­x un dels fonaments de l’Estat espanyol, tradiciona­lment equiparat a una sola nació encara que sigui matisada per les nacionalit­ats recollides, però no especifica­des, a la Constituci­ó del 1978. En aquest cas, l’ordre dels factors sí que pot alterar el producte. És comprensib­le la voluntat de permanènci­a d’un Estat nascut fa més de 500 anys. Però també hauria de ser assumible admetre que la seva supervivèn­cia ha tingut moments més o menys democràtic­s, no només en els seus orígens –equiparabl­es als de qualsevol altre europeu– sinó també en la seva expressió més contemporà­nia.

Per això resultaria interessan­t que, en la sortida de l’actual atzucac, algun actor polític es proposés construir una nova versió del nacionalis­me espanyol que partís de la llibertat per afirmar la unitat i no al revés. Alguns diran que ens perd l’estètica, però en l’assumpte hi ha molt més fons del que aparenta. La concepció d’Espanya com una unió lliure abans que com una unitat en llibertat deixaria fora de joc els que l’acusen de no complir amb els estàndards democràtic­s en matèria de respecte a la pluralitat nacional i cultural dels seus territoris i de la seva gent. Haver passat l’estrès test del desafiamen­t català hauria de servir per enfortir abans que per endurir el discurs nacional espanyol. I en aquest cas, la llibertat suma força més que prendre’n.

Imatges a evitar

Com diria el clàssic, a cap espanyol de bé li han agradat les imatges de l’1-O, ni el Piolín al port de Barcelona, ni la Guàrdia Civil entrant al Departamen­t d’Economia, ni les passejades judicials de governants i parlamenta­ris elegits democràtic­ament. No dic que no recolzin la defensa de la legalitat, però segur que preferirie­n evitar-se la molèstia, per estètica i per ètica. L’Estat ha aplacat el primer embat no violent de la seva història, però ha d’evitar el segon.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain