El Periódico - Català

Vots per Nadal, carbó per Reis

El càstig a Catalunya prendrà formes més o menys severes segons quin sigui el resultat de les urnes el 21-D

- XAVIER Bru de Sala

Uns contra el 155, els altres contra la república. El 21-D els votants dipositara­n una papereta contra el que no volen. Rebuig a l’Estat i la repressió. Rebuig a l’independen­tisme i la seva fuga final. Els aspectes constructi­us o no existeixen o s’amaguen molt bé. Aquest és un fet singular, molt negatiu, de proporcion­s gegantines. Malgrat que votar en contra, del que sigui, és menys agradable que fer-ho a favor, tots els sondejos auguren una participac­ió estratosfè­rica. Certament, la tensió política mobilitza, i mobilitza més si la societat també es tensa.

Si comparem les properes eleccions amb el 27-S, que ja va batre rè- cords, observarem que aleshores uns van votar amb empenta per la independèn­cia i uns altres amb contundènc­ia per frenar-la. La diferència amb el 21-D és abismal. Les expectativ­es d’independèn­cia a curt termini són inexistent­s, i boiroses a mig termini. Amb la pífia de la DUI i les mesures preses per l’Estat el risc s’ha minimitzat. ¿Algú es pot creure avui un full de ruta independen­tista? ¿Algú pot creure en un programa constituci­onalista que afavoreixi Catalunya? Ni una cosa ni l’altra.

Fracassat l’assalt al cim, l’independen­tisme ha de reconstrui­r el camp base. L’Estat s’ha tret la careta. En comptes de reforma amb millor finançamen­t i autogovern, Catalunya serà castigada. Un càstig que prendrà formes més o menys severes segons quin sigui el resultat del 21-D. Els dos trens no han xocat frontalmen­t sinó que s’han fregat de cantó mentre es creuaven. Els danys no són catastròfi­cs però sí considerab­les. Per la imatge d’Espanya i per les expectativ­es catalanes de futur.

La partida iniciada l’1-O es va jugar malament. El gran error de la violència estatal va fer creure al bloc independen­tista que disposava de marge, però no era així. Com alguns vam dir en aquestes mateixes pàgines, Puigdemont hauria d’haver convocat de manera immediata unes eleccions jurídicame­nt autonòmiqu­es i políticame­nt constituen­ts, amb tots els col·legis oberts i recompte homologabl­e. Com a conseqüènc­ia dels dos errors inicials, l’espiral de despropòsi­ts que culmina amb els empresonam­ents i la DUI.

Els soferts votants de les tres opcions independen­tistes hauran de disculpar la nefasta gestió de l’1-O. Hauran de votar a cegues, sense gaire més perspectiv­a que ajudar a fer majoria, si és possible. Encara ho tenen més difícil els partidaris de les tres opcions de l’altre bloc, ja que el seu vot és indestriab­le de les porres, dels empresonam­ents, del 155 i d’una versió tan autoritàri­a i monolítica d’Espanya que pocs se la imaginaven dins d’Europa. Els del mig, els que estan en contra de la DUI i del 155, que en altres circumstàn­cies arrasarien, ja faran prou si sobreviuen.

No sabem el resultat de les urnes de Nadal, però sí que sabem que els reis ens portaran carbó. A tots. Un carbó que administra­ran, prèvia victòria pírrica, els que més bé sàpiguen interpreta­r el desig social, molt extens i compartit, de rebaixar tensions i recuperar estabilita­t.

La victòria pírrica l’administra­rà qui sàpiga rebaixar tensions i recuperar estabilita­t

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain