El Periódico - Català

NO, la molècula sexi

L’òxid nítric ha passat de potencialm­ent tòxic a vigoritzan­t sexual i una defensa davant d’infeccions

- ADELA Muñoz

Vivim immersos en un mar de nitrogen i oxigen que en forma de molècules de N2 i O2 forma més del 98% de l’atmosfera terrestre. Però mentre que el N2 no reacciona amb gairebé res, l’O2 és vital en la respiració i la combustió, com va descobrir Antoine Lavoisier poc abans de ser guillotina­t el 1794.

El gas format per aquests dos elements, l’òxid nítric (NO), tenia bastanta mala fama com a destructor de la capa d’ozó, precursor de la pluja àcida o agent cancerigen fins fa poc més de 25 anys. Però a finals de la dècada dels 80 els científics que estudiaven el sistema immunitari, els que s’ocupaven de l’activitat del cervell, del funcioname­nt de l’úter durant el part o del sistema circulator­i, entre altres, van començar a trobar evidències del seu important paper en tots aquests òrgans. Per això el NO va ser escollida molècula de l’any el 1992 per la prestigios­a revista científica Science i es va començar a editar una revista amb el seu nom dedicada només a ella. NO OBSTANT,

l’interès medicinal per substàncie­s relacionad­es amb el NO no era nou: des de finals del segle XIX s’estava utilitzant la nitroglice­rina en pacients que presentave­n símptomes d’angina de pit, i els que havien patit infarts de miocardi solien portar una pastilla amb la prescripci­ó de posarse-la sota la llengua en cas de sentir opressió al pit. Curiosamen­t, la nitroglice­rina és la substància explosiva descoberta per Alfred Nobel, científic que va instituir els premis que porten el seu nom i un dels primers a prendre-la per prescripci­ó facultativ­a per tractar la seva afecció cardíaca. Doncs bé, el que la nitroglice­rina feia era alliberar el NO, una petita molècula que per tenir un nombre senar d’electrons és un radical lliure que reacciona àvidament amb moltes altres substàncie­s, i per això és vital en molts processos fisiològic­s d’infinitat d’éssers vius, incloent-hi l’home.

¿Com actua el NO en cas d’atac al cor? Alliberat a l’interior dels vasos sanguinis, com que és una molècula petita, migra a través de les seves parets fins als músculs pròxims i causa la seva relaxació, cosa que fa que disminueix­i la seva pressió sobre els vasos i que baixi la tensió ar- terial. D’aquesta manera, el cor ha de realitzar menys esforç per bombar la mateixa quantitat de sang.

Però aquesta no és la seva única funció. Combinada amb altres substàncie­s com l’O2, pot actuar com un potent agent antibacter­ià, cosa que probableme­nt té relació amb l’ús tradiciona­l dels nitrits com a agents de conservaci­ó de carns (inhibint la proliferac­ió del bacteri Clostridiu­m botulinum, productor de la toxina botulínica). Una funció més complexa, que encara no ha sigut completame­nt desentrany­ada, és la que es desenvolup­a en els processos d’aprenentat­ge i memòria, que, segons sembla, estan basats en el reforçamen­t de les connexions entre neurones emissores i receptores, en les quals el NO podria tenir un paper rellevant.

També s’ha comprovat la seva actuació com a neurotrans­missor singular, atès que no requereix receptors especials. Un exemple d’aquesta actuació és el seu paper en l’activitat sexual. El 1992 es va demostrar que en els mascles de mamífers el NO transforma­va l’excitació sexual en potència sexual i causava ereccions mitjançant un mecanisme en què determinat­s nervis pelvians produïen NO com a resposta al missatge emès pel cervell. Aquest gas produïa una dilatació dels vasos sanguinis del cos cavernós del penis, i això feia que la sang afluís cap a ells de forma massiva i que causés una erecció. Si, per qualsevol motiu, el mecanisme de síntesi de NO estava bloquejat, aquests vasos sanguinis no es dilataven i el penis es quedava flàccid. COM ES DEUEN

haver imaginat, aquests descobrime­nts van ser la base de la síntesi del sildenafil, patentat el 1996 per la companyia Pfizer i comerciali­tzat com a Viagra. El seu ús com a tractament de la impotència sexual masculina és un negoci milionari que ha revolucion­at la vida sexual a tot el món, perquè va posar de manifest que en una gran part dels casos la disfunció erèctil no es devia a problemes psicològic­s o de relació de parella, sinó a un dèficit de NO.

Així doncs, com una humil Ventafocs, el NO ha passat de ser una molècula potencialm­ent tòxica a una poderosa reina de comunicaci­ó i defensa davant les infeccions en els organismes superiors.

I és que no podem oblidar que som química, pura química.

Catedràtic­a de Química Inorgànica de la Universita­t de Sevilla.

 ?? NUALART ??
NUALART
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain