El Periódico - Català

Mnangagwa jura com a president provisiona­l de Zimbàbue

Substituei­x Robert Mugabe, obligat a renunciar després de 37 anys El nou mandatari és conegut com ‘El Cocodril’ pel seu caràcter implacable

- EL PERIÓDICO

L’exvicepres­ident Emmerson Mnangagwa va jurar ahir com a president provisiona­l de Zimbàbue, en substituci­ó de Robert Mugabe, després de la dimissió del veterà líder dimarts passat arran de la presa del control del país per part dels militars. La jura es va celebrar a l’Estadi Nacional de Harare, amb capacitat per a 60.000 persones, en una cerimònia festiva a la qual van assistir milers de seguidors del nou mandatari.

Entre aclamacion­s del públic, Mnangagwa va prometre «servir» el país i la seva Constituci­ó. «Protegiré i promouré els drets del poble de Zimbàbue, portaré a terme els meus deures amb tota la meva fortalesa i amb les meves millors capacitats», va afegir. Posteriorm­ent, li van jurar lleialtat els alts comandamen­ts de les forces de seguretat de l’Estat.

Alguns d’aquests comandamen­ts ho van fer entre fortes esbroncade­s, com el cap de la Policia, cos al qual es va acusar d’estar vinculat als aliats polítics de Grace Mugabe. La seva ambició per escalar el poder va ser assenyalad­a com a principal detonant de la crisi que va acabar amb la dimissió del seu marit després de 37 anys al poder.

IMMUNITAT Qui no hi va assistir va ser el ja expresiden­t Mugabe, com havien anticipat fonts governamen­tals. Ell i Mnangagwa es van reunir el dia abans per discutir els detalls sobre la transició, fins a les pròximes eleccions del 2018. Segons sembla, van acordar que l’expresiden­t tingui immunitat i pugui seguir a Zimbàbue, segons el rotatiu News Day. Les fonts consultade­s també van assegurar que el pacte inclou garanties de seguretat jurídica per a la seva dona Grace. Tampoc es prendran accions, segons les fonts, contra els negocis del veterà líder, de 93 anys, que va accedir al poder a Zimbàbue el 1980.

Després de posar fi a l’era Mugabe, Mnangagwa ha promès introduir una «nova democràcia» i sobre- tot rellançar l’economia, al límit del col·lapse. Als 75 anys, ha aconseguit l’objectiu que ha perseguit molt de temps: succeir el fins ara líder indiscutib­le del país. Més que una revenja, el seu nomenament suposa un reconeixem­ent per als herois de l’anomenada guerra d’«alliberame­nt», els somnis de poder dels quals havien quedat llargament frustrats.

La carrera de Mnangagwa es va iniciar al costat del cap deposat. Des de la independèn­cia de Zimbàbue, Mugabe el va posar en la seva òrbita atorgant-li ministeris de primer ordre, com Defensa i Finances. El 2004, Mnangagwa, conegut com El Cocodril per la seva crueltat i caràcter implacable, va ser víctima per primera vegada de la seva pròpia ambició. Acusat de conspirar pel càrrec de vicepresid­ent, va ser degradat en la jerarquia del partit governant, el ZANU-PF. El seu rival Joice Mujuru el va guanyar en la carrera. No va ser fins al 2014 que va accedir a la vicepresid­ència, quan Mujuru va pagar el preu d’una campanya de difamació orquestrad­a per la incontrola­ble i ambiciosa Grace Mugabe.

Nascut el 15 de setembre de 1942 al districte de Zvishavana, al sud-oest d’una Zimbàbue llavors britànica, el jove Emmerson va créixer a Zàmbia. Fill d’un militant anticoloni­alista, el 1966 es va unir a la guerrilla independen­tista contra el poder de la minoria blanca. Després de ser arrestat, es va salvar de la pena de mort i va complir 10 anys de presó.

Mnangagwa guarda d’aquells anys de lluita vincles molt estrets amb els militars. El Cocodril, des d’aleshores, no vessa llàgrimes, i és conegut per la seva duresa i el seu fosc passat. Un dia va explicar que els seus anys de guerrilla li van ensenyar a «destruir i matar». Com a cap de la seguretat nacional, el 1983 va dirigir la brutal repressió de les forces de l’ordre a les províncies dissidents de Matabelela­nd (oest) i de les Midlands (centre). S’estima que hauria causat uns 20.000 morts.

 ?? AFP / TONY KARUMBA ?? Emmerson Mnangagwa passa revista a les tropes que li rendeixen honors a l’Estadi Nacional de Harare, ahir.
AFP / TONY KARUMBA Emmerson Mnangagwa passa revista a les tropes que li rendeixen honors a l’Estadi Nacional de Harare, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain