El Periódico - Català

El nadó no és benvingut

Una regidora japonesa

- ADRIÁN FONCILLAS

és forçada a abandonar un ple municipal al qual va assistir amb el seu fill

Una dona va abandonar el ple municipal de la ciutat japonesa de Kumamoto amb el seu nadó a coll per la prohibició del reglament i els laments dels seus companys. Yuka Ogata s’ha convertit en bastió de la defensa dels drets de les treballado­res en un país que s’esforça a superar el masclisme però que encara li queda un pedregós camí. «Volia subratllar les dificultat­s que patim per compatibil­itzar el nostre treball amb la vida privada», ha explicat.

Va passar dimarts. Ogata, de 42 anys, va tornar per primer cop als seus deures després de donar a llum. Aviat se li va acostar el president, Yoshitomo Sawada. Van conversar diversos minuts, amb el nadó xuclant-se el polze a la falda de la seva mare, fins que aquesta va accedir a seguir-lo al seu despatx. El ple va començar amb disculpes de Sawada pel retard. «No ets tu el que ha de disculpar-se», es va sentir des de la bancada en direcció a Ogata, que havia tornat després de deixar el fill amb un amic.

L’assemblea municipal va aclarir que el reglament no admet excepcions i el nadó havia d’ocupar la galeria com la resta de visitants. Diu Ogata que les seves reclamacio­ns durant mesos per portar el nadó havien si- gut desateses i només va aconseguir la recomanaci­ó de contractar una mainadera. L’assemblea diu que només va expressar angoixa per «separar-se del fill durant tant temps» però mai va proposar tenir-lo al ple. «Escoltarem la seva pretensió i l’estudiarem», va concedir Sawada.

Ogata volia donar un missatge amb el seu gest mediàtic i ho va aconseguir. La seva expulsió del ple transcende­ix l’anècdota i radiografi­a una societat. El primer ministre, Shinzo Abe, va emprendre una audaç i contracult­ural campanya per empènyer la dona al mercat de treball quan va entendre, 70 anys després que Mao, que un país no s’aixeca amb la meitat de la població a casa. Hi ha avanços innegables: més dones tornen a treballar després de la maternitat i s’ha doblat el nombre de les que ocupen càrrecs directius. Però les bones intencions superen els mitjans. Les guarderies estatals que va anticipar Abe no arriben i les llistes d’espera creixen.

Ogata va a contrapel en la masculinit­zada i esclerotit­zada política japonesa. Només hi ha hagut set governador­es en les 47 prefecture­s i en 435 dels 475 escons de l’anterior Parlament s’hi asseien homes. El seu cas posa el país davant el mirall. El Japó ocupa el lloc 104 de 142 en igualtat, les dones guanyen el 70% del salari dels homes per la mateixa feina i el 60% l’abandona després de donar a llum. «Al servir com a regidora mentre crio el meu fill espero exercir de portaveu d’una altra gent de la meva generació en situacions similars. Encara que l’educació d’un fill és una qüestió social, en el lloc de treball acaba sent tractada com un problema individual», ha afirmat.

 ?? REUTERS ?? A Kumamoto Yuka Ogata, abans d’abandonar el ple municipal.
REUTERS A Kumamoto Yuka Ogata, abans d’abandonar el ple municipal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain