El Periódico - Català

El Govern va usar ‘bitcoins’ per ocultar despeses del referèndum

Va pagar amb la moneda virtual dominis web i el suport informàtic

- EL PERIÓDICO

El Govern va usar monedes virtuals, criptodivi­ses, l’anomenat bitcoin, per pagar Amazon i Google, empreses de software claus en l’organitzac­ió de l’1-O, i per finançar part dels dominis d’internet utilitzats per la Generalita­t per promociona­r el vot proindepen­dentista, segons va re- velar ahir El Mundo.

Segons la Guàrdia Civil, la Generalita­t va pagar a Amazon la infraestru­ctura que va utilitzar per comptabili­tzar els vots del referèndum, i a Google, el servei pel denominat Proyect privacy shield, que protegeix de ciberatacs i, en aquest cas, va poder utilitzar-se com a escut per impedir el control de les autoritats. Per fer ús d’aquest últim instrument, els impulsors de l’1-O van haver de demanar permís a la matriu de Google als Estats Units, que els el va concedir. Per això, les dues firmes han re- but una citació del Jutjat número 13 de Barcelona. El magistrat, a través de les dades aportades pels investigad­ors, coneix de primera mà la batalla que van lliurar els responsabl­es de la Generalita­t per muntar les eleccions, accedir al cens i comptar els vots, ja que el referèndum no comptava amb suport legal. I sobretot la batalla per eludir el control de l’Estat.

SENSE INTERMEDIA­RIS Segons consta en el sumari, el Govern català va intentar obtenir una plataforma de software que els permetés gestionar sense intermedia­ris ni proveïdors les eleccions i consultes ciutadanes que convoqués. Però no ho va aconseguir i va haver de recórrer als serveis de les empreses citades. Segons les fonts citades pel rotatiu, alguns pagaments es van fer amb bitcoins i altres amb targetes de crèdit. Les contractac­ions realitzade­s per l’últim mètode poden ser rastrejade­s però l’ús de monedes virtuals facilita l’anonimat del pagament i l’ocultació de l’origen.

El Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha obert una nova causa per investigar l’ús de dades personals (nom, DNI i domicili) en el cens de l’1-O. El magistrat ha acumulat en una peça separada totes les diligèncie­s obertes per denúncies interposad­es per particular­s. En elles es posa en coneixemen­t de la justícia la utilitzaci­ó de les seves dades «tant per accedir a una pàgina web amb la finalitat de conèixer el col·legi electoral que els corresponi­a per dipositar el seu vot en el referèndum, com per remetre el document de designació com a integrant d’una mesa electoral».

 ??  ?? Uns ‘bitcoins’.
Uns ‘bitcoins’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain