El Periódico - Català

«Hauria preferit que Puigdemont convoqués eleccions»

-

Portaveu PDECat Congrés

Carles Campuzano va assumir ser portaveu del PDECat al Congrés arran de la inhabilita­ció de Francesc Homs per la consulta del 9-N. En aquesta entrevista advoca pel diàleg com a única via per trobar una solució al conflicte amb l’Estat.

–Últimament es parla, per part del PDECat i de Junts per Catalunya, d’abandonar la unilateral­itat, fins i tot en els punts programàti­cs comuns amb ERC. ¿Hi està d’acord? –Qualsevol conflicte polític, i especialme­nt el conflicte que existeix entre Catalunya i les institucio­ns de l’Estat, inevitable­ment només té una sortida política. I una sortida política exigeix sempre, per definició, capacitat d’entendre, dialogar i voluntat d’acordar en qualsevol escenari. Per tant, la defensa del diàleg per trobar una solució política ha de ser central en la proposta que el sobiranism­e ha de presentar en aquestes eleccions.

–Fins fa molt poc es prenien decisions unilateral­s. ¿En la pròxima etapa això ja no es tornarà a veure? –Les decisions preses aquestes últimes setmanes anaven molt vinculades a la voluntat de les majories parlamentà­ries al Congrés i el Senat de negar-se a dialogar amb les institucio­ns catalanes. Inevitable­ment, després d’unes noves eleccions tenim tots l’obligació –tant les forces sobiranist­es com les que a Catalunya defensen l’actual statu quo i les forces polítiques de l’Estat– d’asseure’ns a dialogar. Si una cosa hem après tots del que hem viscut en aquests últims mesos i anys és que el diàleg polític és l’única via possible per trobar una solució acceptable i acceptada per la majoria de la població de Catalunya. Constatant que les ganes que ha tingut l’Estat de dialogar han sigut perfectame­nt descriptib­les.

–Si hi hagués aquí algú de la CUP diria que això de dialogar ja no té cap sentit, que és una posició ingènua... ¿Què diria als independen­tistes que creuen que s’ha d’optar per seguir endavant sense negociar? –Que la política només funciona de manera adequada quan existeix el diàleg. No és veritat que les vies que obvien el diàleg i l’acord siguin més fàcils i senzilles i que no siguin problemàti­ques. Ni són més fàcils, ni més senzilles ni estalvien els problemes. Tendeixen a agreujar problemes i a ser bastant més complicade­s del que creuen els seus promotors.

–¿Aquesta crida al diàleg no té l’origen en el que s’ha viscut a Catalunya, la constataci­ó que la via de declarar la independèn­cia no era efectiva? –En democràcia és difícil trobar dreceres que no passin pel camí del dià- leg i la voluntat d’acord. Els partits estatals han d’assumir que s’ha de dialogar del que planteja la societat catalana, que és poder decidir a través d’un referèndum el futur polític del nostre país. Hem de reforçar en els pròxims mesos els consensos que a Catalunya articulen aquestes grans majories.

–¿Va ser un error proclamar la independèn­cia? –Alguns hauríem preferit que el president Puigdemont hagués convocat les eleccions.

–El dia abans de la DUI... –El president Puigdemont va tenir en diversos moments la possibilit­at de convocar aquestes eleccions. Finalment, les decisions van ser les que es van prendre i tots les vam assumim i ens vam comprometr­e a defensar-les.

–¿Què li diria a un independen­tista decebut per no haver desplegat l’Estat propi després de la DUI? –Que aquesta és una carrera més llarga que la que potser es podien imaginar i que per defensar les decisions que el Parlament ha de prendre necessitem majories més sòlides i àmplies de les que fins ara hem tingut.

–Però llavors, si no hi ha tal majoria, no proclamis la independèn­cia... –El president tampoc tenia excessives alternativ­es una vegada va constatar que l’Estat preveia mantenir l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. I va optar per un gest que pretenia dignificar el compliment dels seus compromiso­s davant el Parlament i els electors sobiranist­es.

–La independèn­cia va més per llarg del que s’esperaven alguns. –La independèn­cia serà possible quan les majories que l’acompanyin siguin sòlides, àmplies, transversa­ls.

–Si ERC guanya el 21-D, ¿ha de facilitar que Puigdemont sigui president? –Sí, si volem enfortir la institució de la presidènci­a de la Generalita­t, davant d’una aplicació absolutame­nt desproporc­ionada i inconstitu­cional de l’article 155; sí, és el que haurien de fer els partidaris de l’Estat propi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain