El Periódico - Català

El jutge investiga el possible xantatge de la ‘trama Lezo’ a

Cita com a testimonis Zaplana, González i López Madrid per la caixa b

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata no té cap intenció de no investigar fins al final el presumpte cobrament de comissions per part del Partit Popular a canvi d’adjudicaci­ons que va reflectir la «comptabili­tat extracompt­able» que al seu dia va portar el seu extresorer Luis Bárcenas. El seu últim pas ha sigut citar a declarar tots els que van saber de la gravació que va fer l’exgerent del Canal de Isabel II Ildefonso de Miguel al llavors president de Degremont, Rafael Palencia, en què aquest va admetre que feia donacions de 35.000 euros al partit perquè el tractés bé.

El 18 de desembre declararan com a testimonis en la causa en què s’investiga la caixa b del PP, a més de De Miguel, els expresiden­ts de la Comunitat de Madrid i de la Generalita­t Valenciana Ignacio González i Eduardo Zaplana, respectiva­ment; l’empresari Javier López Madrid, i el president d’Interecono­mía, Julio Ariza.

GRAVACIONS El magistrat ha entès necessari el seu testimoni després de rebre la conversa del cas Lezo en què González i Zaplana parlen del que Palencia havia explicat a De Miguel sobre com entregava diners per al partit a Bárcenas i al seu antecessor en el càrrec, Álvaro Lapuerta. González deia que, segons li havia explicat un advocat del cas Gürtel, amb aquella cinta Ariza va intentar fer xantatge al president del Govern, Mariano Rajoy. Precisamen­t, en aquell judici, que acaba de finalitzar, una de les acusacions que pesaven sobre Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias, es referia a la compra d’accions d’Interecono­mía.

El magistrat també ha citat, però com a investigat, per un delicte continuat de suborn, José del Castillo, expresiden­t de Degremont Iberia, per si «pogués ser coneixedor de la pràctica verificada en la mercantil de pagar comissions per adjudicaci­ons d’obres, així com en matèria de pagaments al Partit Popular».

De la Mata explica que «la finalitat de la diligència és verificar si han tingut lloc les entregues anotades en els denominats papers de Bárcenas o comptabili­tat b del PP aparentmen­t efectuada per «Gre. (Rafael P)», «R. Palenc», «Rafa Palencia» i «Rafael Palencia» en els exercicis 1998, 2000, 2007 i 2008».

NEGATIVA A DECLARAR També vol aclarir «si hi ha hagut una vinculació entre les citades entregues i les adjudicaci­ons de contractes públics de les quals ha sigut beneficiàr­ia Degremont». Palencia es va negar a declarar, seguint l’estela marcada pel cap de la Gürtel, Francisco Correa, després de la reobertura d’aquesta causa gràcies al testimoni que va prestar en el judici de la trama corrupta i a les escoltes de Lezo.

El jutge, a més a més, prendrà declaració com a testimonis a Jesús Tavallo i Jaime Montaner, director financer i conseller de Degremont, respectiva­ment, «coneixedor­s, en funció de les declaracio­ns» de l’expresiden­t de la companyia Ángel Salado, «de les pràctiques comercials i financeres de la companyia en el període en què es van produir els pagaments».

 ?? MIGUEL LORENZO ?? Eduardo Zaplana, en el passat Dia del País Valencià.
MIGUEL LORENZO Eduardo Zaplana, en el passat Dia del País Valencià.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain