El Periódico - Català

El Govern fixarà en una altra ordre les comissions màximes

-

recollit en una directiva europea que el Consell de Ministres va incorporar ahir a la legislació espanyola, amb un any de retard més o menys, i que entrarà en vigor d’aquí uns dies.

Espanya és un país altament bancaritza­t i la majoria dels ciutadans tenen accés a un compte, però la llei permetrà accedir-hi a persones que fins ara estaven excloses del sistema financer per no ser rendibles per als bancs, fins i tot encara que no tinguin domicili fix. Els comptes, això sí, hauran d’estar residencia­ts en una sucursal, no podran ser on line, i per tant així no se soluciona el problema de les poblacions rurals que s’han quedat sense oficina. Els ciutadans que ja tinguin un compte tampoc podran demanar-ne un de bàsic, però el Govern no ha establert un mecanisme per evitar-ho i confia que els clients siguin «absolutame­nt responsabl­es».

Els comptes de pagament bàsics, un producte creat per la directiva europea, oferiran als clients el dipòsit de diners, la retirada d’efectiu a l’entitat o en caixers, la domiciliac­ió de rebuts, l’ús de targetes de pagament i prepagamen­t, i les transferèn­cies. El Banc d’Espanya supervisar­à el seguiment de la norma, i el seu incomplime­nt serà una «infracció greu o molt greu».

COMISSIÓ MÀXIMA El Ministeri d’Economia aprovarà pròximamen­t quina comissió màxima poden cobrar les entitats per aquest servei en funció de les comissions mitjanes que es paguen ara i del volum de l’economia. Amb aquest límit, que ha promès que serà «raonable», es buscarà evitar que les entitats dissuadeix­in els possibles beneficiar­is d’obrir un compte. Fonts del departamen­t estimen que és «possible» que aquest límit provoqui una baixada general d’aquestes taxes.

Fins llavors estaran en vigor les comissions «ordinàries» actuals de cada entitat. És a dir, no se’n podran imposar unes altres de més grans. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, arriba a una reunió a Brussel·les. Nou capítol de l’enfrontame­nt que des de fa anys mantenen les successive­s cúpules del Banc d’Espanya amb l’única associació d’inspectors, que segons la mateixa organitzac­ió representa prop del 80% dels 302 membres del col·lectiu, però que altres fonts internes rebaixen al 60%. En els últims anys han protagonit­zat sonores topades per la gestió durant els anys de bonança, la sortida a borsa de Bankia, la supervisió europea, i la crisi del Popular. I a això s’hi suma ara un conflicte laboral.

Ho va avançar fa un mes i mig el president de l’associació, Pedro Luis Sánchez Ruiz, en la comissió d’investigac­ió de la crisi al Congrés. La direcció, va acusar, utilitza de manera «absolutame­nt impròpia» la llei d’autonomia del Banc d’Espanya per incorporar treballado­rs per procedimen­ts que no són «purament» d’oposició. «La plantilla que hem entrat per oposició acabarem sent una minoria. Resultem especialme­nt incòmodes», va alertar.

L’advertènci­a responia a una convocatòr­ia de principis d’octubre per incorporar 45 inspectors i 21 especialis­tes en supervisió per un procedimen­t amb «algunes modificaci­ons» respecte als anteriors. En un document intern, la institució va defensar ahir el canvi.

Noves necessitat­s

Explica, així, que el sistema tradiciona­l de captació de joves sense experiènci­a però amb un alt coneixemen­t tècnic implicava que triguessin prop de dos anys a incorporar-s’hi. Això era «eficaç» quan només s’havia de substituir els que es jubilaven, però no ara que el Banc Central Europeu (BCE) reclama al Banc d’Espanya que incorpori més profession­als.

Per això, argumenta, el nou pro- cediment buscarà accelerar la incorporac­ió dels inspectors de 20 a 9 mesos, i reduirà el període de formació. Per compensar-ho, i una vegada passat l’examen teòric (el 75% de la nota), es tindran en compte mèrits com la formació addicional a la mínima exigida, l’experiènci­a profession­al o el coneixemen­t d’altres idiomes. A més, s’ha elevat el nivell d’anglès exigit, degut a la necessitat de treballar amb inspectors d’altres països en els equips conjunts del BCE.

Per als supervisor­s no inspectors se selecciona­rà profession­als amb almenys cinc anys d’experiènci­a i un domini «complet» de l’anglès, perquè estiguin «operatius de forma immediata». Els inspectors temen que aquests processos deixin més espai a la discrecion­alitat. Però la direcció assegura que s’actuarà amb «objectivit­at i imparciali­tat» gràcies a l’«escrupolós barem» d’avaluació del tribunal examinador.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain