El Periódico - Català

Divendres per a l’esperança

Els consumidor­s L’èxit de la jornada es va viure

- JOSEP M. BERENGUERA­S

Televisors, aspiradore­s, planxes, videojocs i roba, molta roba, van ser les estrelles ahir del Black Friday, la jornada de descomptes que dona el tret de sortida de la campanya de Nadal. El comerç va acabar satisfet del dia de compres, que va omplir les principals artèries comercials i va col·lapsar algunes pàgines web. Es preveu que el cap de setmana també sigui comercialm­ent bo, ja que algunes botigues allarguen les ofertes fins dilluns (el Cyber Monday).

Oficialmen­t, el Black Friday començava ahir a Espanya, però el verdader inici va ser abans. Algunes botigues ja fa dies que fan descomptes, però si s’ha de fixar un inici seria dijous a les 22.00 hores: va ser quan el grup Inditex, un dels triomfador­s de la jornada, va activar els descomptes a les seves pàgines web (Zara, Bershka...), que ràpidament es van col·lapsar.

Ahir, ja de bon matí, es notava que sobretot el públic jove volia aprofitar les ofertes a les botigues de Barcelona: des que van obrir les portes, alguns comerços cèntrics de cadenes com Zara o Mango van veure com s’omplien de compradors. «Jo ja tenia pensat què comprar. El Black Friday està molt bé perquè encara que el descompte sigui més baix que en rebaixes –en el cas de Zara, del 20% en tota la col·lecció– hi ha més estoc i talles», explicava Zaida Gómez a aquest diari al migdia.

A mesura que la jornada avançava, es van veure més compradors als carrers i, sobretot, fent cua per pagar. Un bon exemple es trobava al Media Markt del carrer de Fontanella de Barcelona, on més de 60 persones esperaven per pagar en una llarga cua cap a les 11 hores.

El Black Friday arriba en un moment crucial, segons el sector comercial. L’octubre va ser negre, però no per les ofertes, sinó perquè les vendes van caure després de molts mesos de pujades. La primera quinzena de novembre, les vendes s’han recuperat, però el sector confiava que el Black Friday fos el punt d’inflexió. «Ha sigut un molt bon dia de vendes, de moltíssima gent als carrers i d’ambient comercial. Feia temps que no teníem una jornada tan bona com aquesta. La sensació és que hem recuperat l’alegria. Ha sigut una jornada molt bona, segurament de més consum que l’any passat», va assegurar ahir el president de la patronal Retailcat, Joan Carles Calbet. El president de l’Associació Passeig de Gràcia, Luis Sans, va destacar per la seva part que va ser una jornada «de bones vendes». «Podem dir que s’han recuperat les ganes de comprar, i això fa preveure una gran campanya de Nadal».

Polèmica

responen amb compres a les ofertes del Black Friday i omplen les principals artèries comercials a les botigues físiques però també ‘on line’

La jornada, això sí, no va estar exempta de polèmica. Segons un estudi de l’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU), que va analitzar els preus de centenars de productes durant un mes en diverses botigues on line, els dies previs al Black Friday va detectar que quatre de cada 10 productes estaven més cars dimarts que durant el mes passat, fet que podria implicar una pujada de preus prèvia per fer més aparent la baixada de cara al Black Friday. O, directamen­t, per vendre’ls amb el mateix preu però amb el ganxo d’oferta.H

 ?? FERRAN NADEU ?? Compres vianant carregat de bosses, ahir, davant una botiga.
FERRAN NADEU Compres vianant carregat de bosses, ahir, davant una botiga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain