El Periódico - Català

Un procés judicial complex i dilatat

-

Uns 7.000 menors estan tutelats actualment a Catalunya per la Generalita­t. La retirada d’un menor de la seva família es dicta mitjançant una resolució administra­tiva sense que hi participi cap jutge, tan sols hi intervé quan els progenitor­s volen recuperar els seus fills. A partir d’aquí els nens ingressen en algun dels centres de protecció públics o privats.

La direcció general d’Atenció a la Infància i Adolescènc­ia (DGAIA) afirma que hi ha menys de 300 casos en els quals s’ha iniciat «un procedimen­t judicial per oposició a aquesta mesura». Moltes famílies, no obstant, no realitzen aquest tràmit per «desconeixe­ment del procedimen­t administra­tiu que atorga un termini de 10 dies per a la fase d’audiència i al·legacions», as- seguren advocats que defensen aquestes causes.

A la majoria dels afectats se’ls passa aquest període de temps i han d’acudir directamen­t a la via judicial. Llavors, la recuperaci­ó del menor s’allarga una mitjana d’un any, afirmen els lletrats. «Això amb sort i, sempre que la Conselleri­a de Treball, Afers Socials i Famílies no recorri la sentència», afegeixen. Com li ha passat a Beatriz Ortigosa, que ha trigat 26 mesos. Altres progenitor­s han trigat molt més i, en ocasions, el procedimen­t s’ha allargat fins al punt que s’ha acabat trencant el vincle familiar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain