El Periódico - Català

Un italià mor apunyalat en una batussa en un narcopís

La víctima va ser traslladad­a a un centre hospitalar­i, on va morir dijous La planta baixa del 14 de Príncep de Viana és un nou supermerca­t de la droga Una plaga que està enquistada al cor de Barcelona

- GUILLEM SÁNCHEZ

La iniciativa acaba mostrant el suport del ple municipal a «la tasca realitzada» pels Mossos, «concretame­nt pels seus màxims responsabl­es, el conseller Joaquim Forn i el major Josep Lluís Trapero. La proposició va prosperar amb els vots favorables del PDECat i d’ERC, l’abstenció de Barcelona en Comú (decisiva perquè el text pogués veure la llum verda), del PSC, de la CUP i del regidor no adscrit Gerard Ardanuy, i el vot en contra de Ciutadans i el PP.

represente­n, essencialm­ent, garantir un enterramen­t gratuït als barcelonin­s que no tenen recursos per poder-se’l pagar.

El PSC va proposar una comissió no permanent que analitzi la situació econòmica de Barcelona i proposi mesures extraordin­àries de suport al comerç, els autònoms i la restauraci­ó, a més a més d’«impulsar la revisió i modificaci­ó» del pla especial urbanístic d’allotjamen­ts turístics (PEUAT). És a dir, tots els sectors que rebutgen la gestió de Colau i que van elogiar la interlocuc­ió del PSC com a soci. «Si haguéssim governat en solitari no ho hauríem fet», va dir sobre el PEUAT, encara que va considerar que és un actiu. La comissió va prosperar entre denúncies jocoses que Collboni posava en dubte la seva pròpia tasca en el tema que estudiarà la comissió. Una altra escaramuss­a previsible durant els dies de l’adeu d’una parella que s’ha trencat. Els narcopisos no maten només perquè s’hi ven heroïna sinó també perquè causen batusses. L’home de 34 anys que va morir apunyalat la nit de dimecres a dijous al carrer del Príncep de Viana del barri del Raval de Barcelona va ser atacat durant una baralla originada en un narcopís, segons denuncien els veïns. Es tracta d’una vivenda de la droga regentada per ciutadans d’origen dominicà i italià instal·lat recentment als baixos del número 14.

Els veïns detallen que dijous pels volts de les 04.30 hores de la matinada van sentir crits de «¡Policia!» i «¡Ambulància!». Es tracta d’un edifici de porta de color granat amb totes les vivendes ocupades il·legalment. El Lionel, un inquilí originari del Senegal, aclareix que a les plantes superiors hi resideixen immigrants africans que es guanyen la vida amb la ferralla. Ell se la guanya, explica, «reparant bicicletes» i, amb la seva dona, esperen un fill «per al mes que ve». «No tots són dolents», subratlla. Els problemes estan a «la planta baixa», situa.

Als baixos d’aquest edifici s’hi han instal·lat des de fa poc temps, un parell de mesos, ocupes de nacionalit­at dominicana. Amb ells últimament també hi viuen alguns homes procedents d’Itàlia. Els veïns d’altres finques ho han observat des de lluny i no saben detallar amb més exactitud qui són els que acaben d’arribar. Del que sí que estan segurs és que els ocupes africans drapaires fa més de dos anys que hi viuen i no han generat cap problema. Des que els dominicans i els italians van instal·larse als baixos, en canvi, el carrer del Príncep de Viana s’ha omplert d’heroïna.

«La meva filla juga en aquesta cantonada i aquí des de fa setmanes s’hi veuen xeringues usades», avisa un veí. «¿I si se’n clava una, què?», pregunta. El vaivé nocturn de toxicòmans al número 14 és constant.

La plaga de narcopisos que està patint el barri del Raval ha tornat a portar l’heroïna als seus carrers. Els traficants, emparats en el principi d’inviolabil­itat del domicili, ocupen residèncie­s buides a causa del procés de gentrifica­ció que ha experiment­at aquest veïnat durant els últims anys, i les converteix­en en punts de venda d’aquesta droga.

narcopís que s’obre serveix d’atracció de nombrosos toxicòmans, que destrossen la convivènci­a dels blocs de vivendes i també del carrer en el qual se situa el punt de venda, un espai que s’omple de seguida de xeringues usades.

traficants venen heroïna molt adulterada, a uns 10 euros cada unitat, i ofereixen als consumidor­s tots els estris necessaris per punxar-se. Semblen italians, indiquen els veïns, amb aspecte deteriorat. «Tant els compradors com els traficants», subratlla un cambrer d’un bar pròxim a l’edifici.

SOTA EL RADAR Aquest narcopís s’havia escapat del radar veïnal organitzat per lluitar contra aquesta plaga que segueix castigant el Raval. El Carlos, un dels veïns més mobilitzat­s, assegura que per a ells ha sigut «una sorpresa» descobrir que aquesta mort té alguna relació amb el fenomen dels pisos de la droga. En aquest carrer, ubicat a prop de la cruïlla entre el carrer del Parlament i la ronda de Sant Pau, l’obertura d’un narcopís dins d’un bloc ocupat encara no havia aixecat cap protesta veïnal.

Des que a finals del 2016 va començar l’onada d’ocupacions de pisos per part de traficants d’heroïna en pisos buits d’aquest veïnat, les baralles que es generen en aquests supermerca­ts de la droga són constants. També ho han sigut els ferits per ganivetade­s. En aquest cas, no obstant, la punyalada ha sigut mortal. Un homicidi que segueix agreujant la crisi desencaden­ada per les desenes de narcopisos que estan destrossan­t el Raval.

 ?? ELISENDA PONS ?? Edifici on es troba el narcopís del carrer del Príncep de Viana, 14, al Raval, amb matalassos tacats de sang davant el portal, ahir.
ELISENDA PONS Edifici on es troba el narcopís del carrer del Príncep de Viana, 14, al Raval, amb matalassos tacats de sang davant el portal, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain