El Periódico - Català

«La recerca a BCN és d’excel·lència»

DANIELE LEZZI

- MIREIA TUDURÍ

Daniele Lezzi va arribar a Barcelona el juliol del 2008. Abans havia viscut a la seva ciutat natal al sud d’Itàlia, Lecce, on va treballar com a investigad­or a la universita­t. Ara és investigad­or sènior del departamen­t de Ciències de la Computació del Barcelona Supercompu­ting Center (BSC) i treballa per desenvolup­ar una plataforma de programaci­ó d’aplicacion­s per a infraestru­ctures de supercompu­tació.

–¿Per què va escollir Barcelona? –Amb la meva parella buscàvem un punt mitjà: jo residia a Itàlia i ella a Madrid. Al venir del sud d’Itàlia, volia un lloc a prop del mar i de clima similar. Barcelona em cridava l’atenció per ser referent en l’àmbit de la recerca, en especial la reputació del BSC, on vaig decidir provar sort i sol·licitar feina.

–¿Què en destacaria com a positiu? –Tot el que és l’entorn en si. És una ciutat gran amb un mar fantàstic i les muntanyes a prop. Geogràfica­ment és difícil trobar una altra metròpolis així i amb un clima tan bo. A part d’això, de moment és una ciutat molt cosmopolit­a amb moltes oportunita­ts per muntar negocis i viure bé en família, i compta amb un ecosistema de suport a la investigac­ió notable.

–¿Què s’ha de millorar? –Per descomptat, el salari. En moltes ocasions, el talent no tria Barcelona perquè suposaria veure baixar excessivam­ent el seu nivell salarial; és clar que hi ha qui està disposat a ferho a canvi de més bona qualitat de vida. Els salaris no es poden comparar amb els d’altres ciutats, sobretot en el món científic. Crec que aquest aspecte és una cosa a millorar. La situació política també fa que la ciutat sigui menys atractiva, tant pel fet que se’n vagin grans empreses com per la inestabili­tat que això suposa.

–¿Quina sent que és la seva ciutat? –Barcelona. Vulguis o no, a Lecce hi tinc la família i sempre trobo a faltar la meva ciutat, per això la visito sovint. Però m’he casat aquí i els meus fills han nascut aquí, i esperem poder quedar-nos a Barcelona per molt més temps.

–¿Quines són les carències? –A nivell laboral, més enllà de les beques d’estudiants i doctorats, no hi ha gaires atractius per quedar-s’hi. En general, s’hauria de donar més espai a la creació d’empreses a partir de la investigac­ió en mode de start-ups. Per exemple, només conec una empresa que s’hagi creat a partir del treball desenvolup­at al centre; hi falta una mica més de dinamisme. –¿I en què creu que destaca positivame­nt? –Aquí la investigac­ió té relacions sòlides amb la indústria. Dins del BSC, per exemple, mantenim contactes comercials i d’investigac­ió amb IBM, Lenovo i altres grans firmes. A més, a Barcelona es troben molts dels centres amb més prestigi d’Europa i fins i tot del món al ser destacats com a centres d’excellènci­a; té una bona base per fomentar el treball científic.

–¿Recomanari­a a un amic venir a viure a Barcelona? ¿Per què? –Sí, fins i tot hi ha persones de la meva ciutat que viuen aquí. Encara que per a molts sembli una ciutat fàcil, on estudiar i passar-ho bé, sense una bona feina es complica, s’està encarint. Hi ha moltes experiènci­es positives: amics d’Itàlia que s’hi van traslladar, amb el temps, han progressat fins a llocs directius.

 ?? RICARD CUGAT ?? Daniele Lezzi en el superordin­ador Mare Nostrum de la UPC, el dia 10.
RICARD CUGAT Daniele Lezzi en el superordin­ador Mare Nostrum de la UPC, el dia 10.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain