El Periódico - Català

«Viure a Horta és estar a la ciutat, però apartat»

- CARME ESCALES

«Viure a Horta és estar a la ciutat, però apartat», exposa Ramon Pujol (Barcelona, 1981). Dit això, ell, que es mou sempre en moto, diu que se sent a casa així que surt del túnel de la Rovira. «Surts i, d’entrada, hi ha dos graus menys de temperatur­a, i el paisatge també canvia», explica l’actor.

Fins al 10 de desembre, aquest canvi de temperatur­a l’acusarà de valent, ja entrada la nit, sortint del teatre, la Sala Beckett, de dimecres a dissabte, a l’acabar la funció de les 20.30 hores, o diumenge la de les 18.30. Puja a escena a encarnar el Josep, un pare que forma part d’una comunitat que comparteix el seu aferrament a una religió. Els nens desagraïts ha sigut escrita i dirigida per Llàtzer Garcia. «Està inspirada en una història real que va tenir lloc a prop de Girona i llança reflexions com a què ens aferrem a la vida, o les renúncies que fem per una missió», explica Pujol.

Quan baixa d’escena, puja a la moto al Poblenou i enfila els carrers de la ciutat a buscar aquesta espècie de cordó umbilical que el connecta al seu barri, el seu espai a la ciutat, el seu territori més familiar.

Teatrer ja al parvulari

Des de l’any 2008, i fins fa un parell d’anys, Ramon Pujol ha estat alternant períodes de residència a Madrid i a Barcelona, en funció dels seus contractes com a actor. Però, a Barcelona, Horta és casa seva. I haver viscut sempre al mateix barri li concedeix poc anonimat i molt de suport veïnal. «Hi ha alguna cosa en aquest barri identitàri­a i familiar. I, encara que jo no considero que faci tanta vida de barri, igualment això ho percebo, i ho acabo vivint, també, quan m’aturo a parlar amb coneguts al carrer», diu el veí.

En una d’aquestes trobades, una professora que havia tingut al parvulari li va dir una vegada: «De petit ja eres molt teatrer i ja esperava alamb gun dia veure’t sobre un escenari», reprodueix l’exalumne.

Calma i normalitat

Si Ramon Pujol compara el seu barri amb altres de la ciutat, ràpidament l’aïlla de la gentrifica­ció. «Per sort, aquí el teixit social de sempre no s’ha trencat. I és aquest teixit social el que fa la vida còmoda. L’encant d’Horta és la seva gent i la seva arquitectu­ra. Aquí hi ha menys estrès, s’hi viu més tranquil i confiat, perquè et coneixes molt», considera l’actor que ha aparegut en obres com Smiley, una història d’amor; sèries com Gran Nord (TV3) o Ciega a citas (Cuatro) o en pel·lícules com Mil cretins, de Ventura Pons.

Aquest veí, que també encarna el personatge de Xavi a la sèrie Com si fos ahir (TV3), confessa: «Jo amb 20 anys el que volia era merder, i hauria volgut estar al centre, però ara m’encanta Horta. És diferent, gent normal que treballa i viu a la ciutat, sense cap moderneig de postal, sense problemes per trobar un lloc en una terrassa, ni preus abusius». Aquest és el retrat que Ramon Pujol fa del seu barri de sempre, en què va començar a fer teatre. «Des de petit vaig actuar molt al col·le, el CEIP Heura», explica. Tenia uns deu minuts des de casa per arribar-hi, però gairebé sempre sortia tard i ho havia de fer en cinc. Arribava a classe corrent. El seu institut, l’Horta, ja era tocant Nou Barris, però també hi anava a peu.

I després d’haver pujat a escena en les seves primeres interpreta­cions extraescol­ars, amb obres com El retaule del flautista, Pujol va estudiar interpreta­ció a l’escola de Nancy Tuñón. Al gener començarà a assajar Sol solet d’Àngel Guimerà, dirigit per Carlota Subirós, que es podrà veure a partir de maig al Teatre Nacional. LGTBI Jornada sobre Exilis LGTBI a l’Amèrica hispanopar­lant amb ponents de Xile, el Salvador, el Paraguai, el Perú i Veneçuela. Se celebra a la Fundació Enllaç. Rosselló, 328. A les 17.00 hores.

Contes Si pogués parlar... el nostre gos o gat! és el títol de la sessió de contaconte­s per a majors de 5 anys. Es narraran històries d’animals i al finalitzar els nens podran realitzar un dibuix. A Abacus de Balmes, 163. A les 12.00 hores.

Poesia Presentaci­ó de 13, Antoloxía da poesía galega próxima, selecció de 13 poetes contempora­nis gallecs. Hi participen l’editor Imanol Bértolo i els poetes Antón Blanco, Alicia Fernández i Gonzalo Hermo. Hi haurà vermut. Llibreria Documenta. Pau Claris, 144. A les 12.00 hores.

Podeu enviar informació d’actes a distritos@elperiodic­o.com

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain