El Periódico - Català

Poeta i dramaturg mític

- ELENA HEVIA

En els records dels que el van conèixer, Federico García Lorca sempre es mostra càlid, sociable, amb una simpatia directa i innocent com de nen gran, un títol que, com el de gitano, el perseguiri­a i acabaria per irritar-lo. Aquest retrat més pròxim del poeta no es concreta fàcilment perquè el cine no va recollir la seva imatge i tampoc es guarda registre de la seva veu, més enllà de saber-se que la seva tessitura era de baríton. Però hi ha les nombroses entreviste­s que li van fer, especialme­nt a partir de 1928, quan l’èxit del seu Romancero gitano el va convertir en una estrella pop de la literatura. Per això la premsa el buscava com caça major. I ell, afalagat, es prestés al joc tot i que moltes vegades no es reconeixia en els retrats que l’empresonav­en en l’estereotip.

Totes aquelles entreviste­s i declaracio­ns, 133, componen el llibre Palabra de Lorca (Malpaso) que ha elaborat Rafael Inglada, més conegut com a investigad­or de l’obra de Picasso, en col·laboració amb el periodista Víctor Fernández. No és aquesta la primera vegada que es reuneixen les entreviste­s del poeta granadí, de fet van formar part de les Obres completes que va publicar Aguilar a partir de la seva quarta edició i més tard es van recollir en l’edició de Galaxia Gutenberg, però en aquesta ocasió no només es rescata una tercera part de material que mai havia sigut recollit en llibre, sinó que a més s’ofereixen completes, ja que en versions anteriors solien aparèixer només les declaracio­ns de Lorca fora de context.

A més s’han cotejat amb els originals, restituïda la seva correcta transcripc­ió, i el volum ve acompanyat de nombroses fotografie­s poc conegudes i, de bonus track, la de portada, que inclou la famosa imatge de García Lorca en batí que Alfonso li va fer originalme­nt al costat del periodista Felipe Morales, encara que després la reenquadré­s sense ell.

Per Inglada, les que l’autor de Yerma va concedir en el seu viatge a Buenos Aires i Montevideo són excepciona­ls, però si hagués de quedar-se amb una de tot el conjunt, sens dubte elegiria els tres reportatge­s que el director teatral Cipriano Rivas Cherif va publicar pòstumamen­t a Mèxic als anys 50, en què el poeta li confessava obertament la seva homosexual­itat. Al tractar-se d’una xerrada privada, molts companys de La Barraca es van ofendre. «Jo crec, en canvi, que allà hi ha el Lorca més humà», assegura Inglada, que destaca el retrat que compon el llibre: «Veiem un home jove, carregat de futur. Un Lorca que captivava, molt andalús, molt exagerat, que parla de projectes que després no surten o que inventa fins i tot coses només per enlluernar al periodista».

Lorca solia lamentar-se de com el seu Romancero gitano havia generat tants mals imitadors, i una part d’aquest esperit s’encomana deformat en l’estil d’uns quants entrevista­dors, que intenten emular-lo amb uns resultats terribleme­nt afectats,

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain