El Periódico - Català

Concha Velasco, ‘fenomen fan’

L’actriu protagonit­za un entregat ‘tour de force’ en el monòleg ‘Reina Juana’

- JOSÉ CARLOS SORRIBES

CRÒNICA

No és poca cosa: assumir un monòleg d’una hora i mitja quan estàs a punt de complir 78 anys, aquest 29 de novembre, dia de funció al Borràs. I amb la salut una mica disminuïda en els últims temps. Però si et dius Concha Velasco, tot geni i figura, a qui li sorprèn que el públic l’aclami amb crits de «brava» en la salutació final el dia de l’estrena de Reina Juana.

L’actriu és un valor segur a Barcelona i compta amb un públic fidel en grau màxim que va ser protagonis­ta d’un fenomen fan poc habitual als escenaris teatrals. Després de l’estrena, i encara sufocada per la seva entrega, la insigne actriu es va dirigir a la seva gent entre aclamacion­s i amb la companyia de Gerardo Vera, el director de Reina Juana, també a l’escenari.

Velasco s’embarca en un viatge al voltant de la figura de Joana la Boja, la filla d’Isabel i Ferran, els Reis Catòlics. Reina de Castella, va ser apartada del tron i tancada 45 anys al palau de Tordesilla­s per ordre del seu pare, i després del seu fill, l’emperador Carles. El desterrame­nt va arribar per una suposada malaltia mental.

UNA DONA LÚCIDA El copiós text d’Ernesto Caballero reivindica la seva figura i és tota una lliçó d’història a partir dels avatars d’una dona que, tot i el seu naufragi existencia­l, va viure fins als 75 anys. El dramaturg juga amb la confessió de la seva última nit per capbussar-se de forma molt detallada, a vegades amb més afany narratiu que purament teatral, en l’accidentad­a biografia d’una dona amb una lucidesa impròpia del seu temps.

En mans de Concha Velasco, el text arriba sempre de forma diàfana a l’espectador, perquè l’actriu és una mestra de la dicció. Sí que acusa en ocasions l’esforç d’una hora i mitja i del to discursiu de Reina Juana, de manera que gairebé es troben a faltar alguns silencis. Pauses que podrien abonar el desemparam­ent de la protagonis­ta en un espai que és com una fosca masmorra, en què a penes hi ha un llit, un reclinator­i per confessar-se, una porta i una finestra.

TEATRE CLÀSSIC L’eficaç escenograf­ia la firmen Alejandro Andújar i el mateix Gerardo Vera. El director impulsa i mima sempre la seva actriu en un muntatge acurat, de teatre clàssic en el millor sentit, i amb unes projeccion­s de vídeo d’adequat caràcter documental.

Però tot es converteix en l’acompanyam­ent per al tour de force de la protagonis­ta, que desplega totes les capes d’un personatge històric, de caràcter rebel, d’humor fins i tot sorneguer tot i el seu captiveri, i que se’n va d’aquest món amb la consciènci­a tranquil·la.

La mateixa consciènci­a tranquilla que deu tenir la seva protagonis­ta després de no escatimar esforços en un treball propi dels grans noms de l’escena. Un fet que ningú li discuteix a Concha Velasco. I menys els fans que fa tants anys que l’acompanyen.

 ?? SERGIO PARRA ?? Concha Velasco, en un moment de la seva actuació a ‘Reina Juana’.
SERGIO PARRA Concha Velasco, en un moment de la seva actuació a ‘Reina Juana’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain