El Periódico - Català

Marcelino, el miracle xe

Passa de lluitar per eludir el descens a lluitar la Lliga després de recuperar el rumb a la banqueta i als despatxos

- NACHO HERRERO

Per mesurar una escalada és tan important comprovar fins on s’ha pujat com tenir en compte des de quin nivell es puja. Per això, encara que fins no fa gaire per al València no era estrany anar segon a la Lliga com ara i lluitar pel títol, el fet que en les dues temporades anteriors hagi lluitat per eludir el descens ha donat més valor al seu gran moment.

El València rebrà demà el Barcelona amb 30 punts, només quatre menys que el conjunt català, també invicte i amb vuit victòries seguides. Per posar un exemple, a aquestes altures de la passada campanya tenia 11 punts i només estava a dos per sobre del descens. La seva trajectòri­a li ha servit per fer-se un lloc entre els candidats al títol però, sobretot, ha tornat l’autoestima a un club que estava arrasat.

Amb Mateu Alemany al capdavant com a primer executiu, el València ha recuperat el rumb perdut i, dirigit al camp pel treballado­r i ambiciós Marcelino García, torna a apuntar alt. Directiu i tècnic han format una sòlida societat que ha aconseguit canviar la cara a la planprimer tilla malgrat la malparada situació econòmica del club.

Lim s’esmena a si mateix

Després de molts mesos de veure com el club s’arrossegav­a pel fang, Peter Lim, el propietari des del 2014, va presentar i va acceptar una esmena a la totalitat al seu propi mandat. Els tres primers anys del seu regnat van estar a punt de rematar una entitat que feia anys que estava en decadència esportiva, econòmica i social. Després de rebre consell de locals uns mesos, Lim va posar al davant els seus empleats, desconeixe­dors del món del futbol, i als quals dirigia amb comandamen­t a distància des de milers de quilòmetre­s.

Primer va deixar que el seu amic i agent Jorge Mendes fos el director esportiu a l’ombra i quan l’eficient representa­nt se’n va apartar veient el terreny pantanós que trepitjava, va ser ell mateix qui va jugar a decidir. Hi havia posat gairebé 200 milions d’euros, així que podia fer-ho. Van arribar decisions com entregar un equip en plena depressió a Gary Neville, amic i soci de Lim i històric exjugador del Manchester United, però sense cap experiènci­a com a entrenador. La de Pako Ayestaran, el seu successor, estava lluny de ser una experiènci­a a l’elit. El veterà Cesare Prandelli tampoc va saber com gestionar una situació complicada i si no arriba a aparèixer Voro, el delegat reconverti­t a tècnic,

EL VALÈNCIA

ningú sap què hauria passat la campanya passada.

Però Lim va rectificar i el mes de març passat va contractar Alemany, que després d’haver portat el Mallorca a la millor etapa de la seva història s’havia apartat del futbol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain