El Periódico - Català

El Suprem assumeix les causes contra el Govern i els Jordis

L’alt tribunal assumeix també la causa per rebel·lió contra Sànchez i Cuixart operació Copèrnic El procés per sedició contra l’excap dels Mossos segueix a l’Audiència

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena ha convertit en una les dues causes obertes per rebel·lió en relació amb el procés independen­tista català. Serà ell qui instrueirà les querelles presentade­s el 30 d’octubre per la fiscalia per rebel·lió, sedició i malversaci­ó contra la Mesa del Parlament i el deposat Govern de la Generalita­t, i també tot el que fa referència als responsabl­es de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d’Òmnium Cultural, a la presó per la primera denúncia fiscal que es reduïa a un delicte de sedició. La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela seguirà ocupant-se d’investigar el que afecta l’excap dels Mossos Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana.

A partir d’ara el TS investigar­à les 22 persones que es considera que formaven la cúpula de la «complexa i heterogèni­a organitzac­ió» que «amb premeditad­a estratègia» pretenia la secessió de Catalunya: les autoritats parlamentà­ries, governamen­tals i civils que van permetre el referèndum il·legal de l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI).

Es tracta dels sis membres de la Mesa del Parlament als quals Llarena va deixar en llibertat amb fiança, els 14 exconselle­rs del Govern català (els vuit a la presó per ordre de Lamela; Santi Vila, que va quedar en llibertat sota fiança; l’expresiden­t Carles Puigdemont, i els quatre exconselle­rs fugits a Brussel·les), el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’ara expresiden­t de l’ANC i número dos per Barcelona de Junts per Catalunya per al 21-D, Jordi Sànchez. Segons fonts jurídiques, el nou instructor pot revisar la presó en què es troben 10 d’ells sense necessitat de tornar a prendre’ls declaració. La seva decisió es coneixerà en els pròxims dies.

EL MAJOR TRAPERO L’Audiència Nacional seguirà ocupant-se de Trapero, Laplana i «de qualssevol altres eventuals responsabl­es sobre els quals la investigac­ió projecti indicis de responsabi­litat». La magistrada Lamela destacava a l’informe la participac­ió que en l’estratègia desenvolup­ada pels querellats havien tingut el Diplocat (Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya) i el Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació (CTTI) de la Generalita­t.

Llarena explica que la doctrina del Suprem sobre l’extensió de competènci­a a persones que no tenen fur només és procedent quan «s’apreciï una connexió material inescindib­le amb els fets investigat­s a les persones aforades». En aquest cas, «com que un dels delictes investigat­s és el de rebel·lió, que té un caràcter plurisubje­ctiu, amb una pluralitat de partícips», és necessari l’enjudiciam­ent conjunt per poder facilitar la tramitació i resoldre «els problemes derivats de la inescindib­ilitat de l’enjudiciam­ent».

CÚPULA I SUBORDINAT­S El jutge distingeix entre «l’actuació dels membres del Govern i els presidents de l’ANC i Òmnium» –la seva «intervenci­ó coordinada pot omplir de contingut el delicte de rebel·lió»–, i la dels Mossos i el conjunt de persones que han pogut col·laborar en l’elaboració de les lleis qüestionad­es, perquè aquests últims van actuar com a subordinat­s dels primers.

Pel magistrat, actuacions com la de Trapero o Laplana es poden examinar de manera autònoma, perquè «són participac­ions afegides, que amb independèn­cia de quina sigui la seva rellevànci­a en el desenvolup­ament natural dels fets, no justifique­n» la seva investigac­ió per part del Suprem no sent aforats. No obstant, la resolució es reserva la possibilit­at de revisar aquesta decisió en el futur.

ACUMULAR CAUSES Era difícil que Llarena prengués una altra decisió després que Lamela informés a favor de l’acumulació de les causes a l’entendre que només una investigac­ió «en un únic procedimen­t» permetia «determinar i valorar amb convenient coherència la participac­ió concreta de cada investigat i els delictes» que van cometre.

No obstant, la decisió del magistrat no és exactament la que propugnava la jutge i tampoc coincideix amb la fiscalia, que és contrària a l’acumulació almenys fins a les eleccions del 21-D, per saber el nombre real d’aforats amb què compta la causa. La resolució respon que «la necessitat» d’unificar les causes no «queda alterada» pels futurs comicis, ja que resulta «irrellevan­t» que els que en aquests moments són aforats deixin de ser-ho o els que no ho són ho acabin sent. Només tindria importànci­a si cap resultés elegit, perquè aleshores la competènci­a deixaria de ser del Suprem per tornar a l’Audiència Nacional.

 ??  ??
 ?? JUAN MANUEL PRATS ?? El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.
JUAN MANUEL PRATS El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain