El Periódico - Català

Almenys 235 morts en un atac contra una mesquita a Egipte

Un atemptat en una mesquita sufí causa almenys 235 morts i totes les sospites apunten a l’EI Sissi promet venjança per la pitjor matança de la història recent d’Egipte i llança atacs aeris

- EL PERIÓDICO

Almenys 235 persones van morir i 109 van resultar ferides ahir en un atemptat terrorista contra una mesquita sufí a l’oest de la ciutat d’AlArish, al nord de la península egípcia del Sinaí, segons va informar la televisió oficial d’Egipte. L’alcalde de la localitat de Bear al-Abd, on es troba la mesquita, va elevar la xifra de víctimes a 270 morts. En qualsevol cas, es tracta de l’atemptat més mortífer de la història recent d’Egipte.

Encara que ahir a la nit cap grup havia reivindica­t l’atac, totes les sospites apuntaven a la filial egípcia de l’Estat Islàmic (EI). El president egipci, Abdul-Fatah al-Sissi, va prometre una «venjança brutal» i, hores després, avions de l’Exèrcit van iniciar bombardejo­s en zones muntanyose­s del Sinaí, on suposadame­nt s’amaguen els insurgents.

Els autors de l’atemptat van collocar artefactes explosius de fabricació casolana al voltant de la mesquita Al Rauda, a Bear al-Abd, a 40 quilòmetre­s d’Al-Arish, i els van fer detonar a la sortida dels fidels de la pregària dels divendres, dia sagrat per als musulmans.

TRETS ALS QUE FUGIEN Segons van indicar fonts de la seguretat egípcia, després de les explosions els terroriste­s van disparar a les persones que intentaven escapar-se del temple. Diversos testimonis van declarar que els assaltants van envoltar la mesquita amb vehicles tot terreny i van col·locar la bomba a l’exterior de l’edifici.

Al-Arish és la capital de la província Nord-Sinaí, una regió on les forces de seguretat combaten des de fa temps un grup gihadista que va jurar lleialtat a l’EI. Aquest grup terrorista, el més actiu a Egipte, es denomina Wilayat Sinai (Província del Sinaí). Inicialmen­t conegut com a Ansar Beit al Maqdis (Seguidors de Jerusalem), opera a la península del Sinaí des del 2011. A partir del 2013, arran de la destitució en un cop d’Estat del president islamista electe, Mohammad Mursi, va passar a atacar de forma regular les forces de seguretat i nombrosos policies i soldats van perdre la vida. El novembre del 2014 va canviar el seu nom a l’actual, Província del Sinaí, va proclamar la seva lleialtat a l’Estat Islàmic i es va convertir a tots els efectes en la seva branca egípcia. I el 2015 va incrementa­r els seus atacs a l’Exèrcit a un nivell i amb una complexita­t que

donaven a entendre una estreta coordinaci­ó amb el lideratge de l’Estat Islàmic a Síria.

Encara que la majoria dels seus atacs se centren al Sinaí, cèllules de Província del Sinaí han perpetrat també atemptats en altres zones, inclòs el Caire i Gaza.

El nord del Sinaí està en estat d’emergència des de l’octubre del 2014, quan 33 membres de les forces de seguretat van morir en un atemptat reivindica­t per Ansar Beit al Maqdis.

CORRENT ‘HERÈTIC’ La mesquita d’Al Rauda era freqüentad­a per adeptes al sufisme, un corrent místic de l’islam que l’EI considera herètic i contra el qual crida a combatre. Entre els fidels que es trobaven a la mesquita també hi havia reclutes de l’Exèrcit egipci, segons van informar fonts mèdiques a Al-Arish.

Les ambulàncie­s van anar ràpidament al lloc dels fets, mentre que les forces de seguretat egípcies perseguien els atacants. Fonts de la seguretat van indicar, sense oferir més detalls, que les primeres ambulàncie­s que van arribar a la zona de l’atemptat també van ser atacades.

La Fiscalia General, en un comunicat, va assenyalar que havia ordenat a les fiscalies de la Seguretat de l’Estat i d’Ismailiya (nord) que iniciïn investigac­ions de manera urgent per aclarir l’atac. També va ordenar que no s’inhumin els cadàvers i els traslladin al centre mèdic més pròxim, segons va informar la televisió egípcia.

El president Abdul-Fatah alSissi va decretar tres dies de dol nacional i va convocar una reunió d’urgència amb el Consell de Defensa Nacional per discutir la resposta a l’atemptat. Unes hores després van començar els atacs aeris.

Les Forces Armades i la policia «es venjaran pels nostres fills per recuperar l’estabilita­t i respondrem a aquest acte amb una força brutal», va assegurar el mandatari en una al·locució transmesa per la televisió oficial egípcia.

L’atemptat també va provocar una àmplia repulsa internacio­nal. Entre els que van expressar la seva condemna hi ha el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit; els ministres d’Exteriors francès i britànic; el president rus, Vladímir Putin, i els Reis d’Espanya.

El nord del Sinaí està en estat d’emergència des de l’octubre del 2014 pels atacs gihadistes

 ??  ?? Morts a l’interior del temple.
Morts a l’interior del temple.
 ?? AFP ?? Víctimes mortals de l’atemptat esteses a terra a la mesquita d’Al Rauda, ahir.
AFP Víctimes mortals de l’atemptat esteses a terra a la mesquita d’Al Rauda, ahir.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain