El Periódico - Català

Metges sense Fronteres afronta casos d’abusos sexuals

- EVA CANTÓN

El sector humanitari s’ha tornat a veure sacsejat per les denúncies d’assetjamen­t sexual. Després de l’escàndol d’Oxfam, amb nombrosos casos d’abusos comesos pel seu personal, l’organitzac­ió Metges sense Fronteres (MSF, per les seves sigles en francès) va anunciar ahir que ha rebut 146 denúncies o alertes el 2017, de les quals unes 40 han sigut identifica­des com a casos d’assetjamen­t o abús. D’aquestes, 24 han sigut considerad­es com a agressions sexuals.

L’organitzac­ió, que compta amb 40.000 treballado­rs fixos a tot el món, ha acomiadat 19 persones implicades en els fets i ha pres mesures disciplinà­ries amb els treballado­rs afectats per les denúncies. Segons MSF, dels 24 casos denunciats estan exclosos els que gestionen directamen­t els equips de l’organitzac­ió en les diferents missions i que no han sigut comunicats a la seu central de París, i per això el nombre real de casos podria ser més elevat.

«La direcció de MSF es compromet de manera inequívoca a combatre els abusos i reforçar els mecanismes i procedimen­ts

L’oenagé va rebre 146 denúncies el 2017 i va acomiadar 19 persones

per prevenir-los així com per donar-hi resposta. Això inclou reforçar els canals que permetin presentar una denúncia, a tots els nivells de l’organitzac­ió, i el suport a les víctimes i a qui donen la veu d’alerta», va anunciar l’oenagé en un comunicat. «Esperem de tots els nostres treballado­rs que actuïn respectant l’ètica mèdica i els principis inscrits en la nostra carta, en la qual s’estipula que el nostre rol és proporcion­ar assistènci­a a les poblacions vulnerable­s», afegeix.

PRESENT EN 71 PAÏSOS Fundada a París el 1971, MSF centra les seves activitats en l’assistènci­a mèdica humanitàri­a en zones afectades per guerres, epidèmies o catàstrofe­s naturals. Està present en 71 països, especialme­nt a l’Iraq, Iemen, República Democràtic­a del Congo i Sudan del Sud, i els seus recursos financers procedeixe­n de les donacions privades. Les organitzac­ions humanitàri­es ja s’havien vist sacsejades per escàndols semblants, com el dels cascos blaus de les Nacions Unides al Nepal, República Centreafri­cana, Haití o República Democràtic­a del Congo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain