El Periódico - Català

Zero en drets humans

El Govern de Moscou decreta més restriccio­ns polítiques durant la Copa del Món mentre que desenes d’opositors s’atreveixen a denunciar-ho amb una vaga de fam

- MARC Marginedas

Oleg Sentsov, un cineasta ucraïnès condemnat a 20 anys de presó en un judici «injust» basat en «acusacions polítiques», segons els successius comunicats d’Amnistia Internacio­nal, acaba d’ingressar a l’hospital de la presó de Labitnangu­i, una remota localitat siberiana al costat del cercle polar àrtic. Fa més d’un mes que està en vaga de fam i només rep dues vegades al dia injeccions de «glucosa i vitamines», explica a EL PERIÓDICO el seu advocat, Dmitri Dinze.

Sentsov, el cas del qual ha sigut denunciat per importants noms del cinema mundial, així com per la UE, el Consell d’Europa i l’Organitzac­ió per a la Seguretat i Cooperació a Europa, exigeix per abandonar la seva actitud l’alliberame­nt de 64 «presos polítics ucraïnesos» a les penitencia­ries russes. Ha perdut més de 10 quilos i el seu estat de salut «empitjora amb una gran rapidesa», sosté Dinze. «Arribarà fins al final», adverteix el lletrat, que veu «lluny» la possibilit­at d’un intercanvi amb presoners russos tancats a Ucraïna.

Diverses informacio­ns periodísti­ques apunten que el seu ingrés a la unitat sanitària del remot centre penitencia­ri on està reclòs només precedeix en el temps l’alimentaci­ó forçada a què serà sotmès els pròxims dies, ja que es descarta que les autoritats russes permetin que el condemnat es mori durant el Mundial.

Almenys dos presoners més s’han unit a Sentsov i desisteixe­n de menjar des de fa uns quants dies, amb l’esperança d’atreure l’atenció sobre el seu cas: Aleksandr Xumkov, un militar ucraïnès, acusat de pertànyer a Pravi Sektor, una organitzac­ió d’extrema dreta prohibida a Rússia. L’oenagé russa Memorial afirma que els càrrecs contra ell «no tenen base» i creu que va ser «segrestat» a Ucraïna i traslladat contra la seva voluntat a Rússia, i Stanislav Zimovets, detingut durant les protestes organitzad­es per l’oposició el març del 2017.

«La pitjor crisi des de l’URSS»

Els últims anys, la situació de les llibertats fonamental­s a Rússia s’ha deteriorat fins al punt que la directora de Human Rights Watch a Moscou, Tània Lòkxina, assegura a l’agència AP que el país viu la «pitjor crisi de drets humans des de la disgregaci­ó de l’URSS». «La intensitat d’aquesta crisi no té comparació possible en la història contemporà­nia» de Rússia, valora l’activista.

Les manifestac­ions al carrer i les protestes a Rússia requereixe­n una autoritzac­ió prèvia, i les successive­s marxes convocades pel bloguer opositor Aleksei Navalni per denunciar la corrupció han acabat sempre amb centenars de detinguts.

«Sense dret d’assemblea»

Per frenar noves protestes durant el Mundial, s’ha decretat que qualsevol acte públic hagi de comptar amb la llum verda del Servei Federal de Seguretat (FSB, ex-KGB), una mesura que ha sigut vivament criticada per les associacio­ns de defensa dels drets humans. «És un nou i hipòcrita atac contra el dret d’assemblea», reacciona, en una conversa telefònica, Aleksandr Artemiiev, portaveu d’Amnistia Internacio­nal a Rússia. La mesura constituei­x «una violació» de les obligacion­s de Rússia «sota la llei internacio­nal», continua Artemiiev.

Les oenagés adverteixe­n, a més a més, que la Copa del Món ofereix la possibilit­at de donar una imatge amable i pròxima a polítics locals assenyalat­s anteriorme­nt amb el dit acusador per les seves constants violacions dels drets humans. És el cas de Ramzan Kadírov, el líder de la petita república de Txetxènia, la capital del qual, Grozni, és la base de la selecció egípcia. En territori txetxè hi han assassinat destacats activistes que investigav­en els excessos del líder txetxè. L’any passat, Nóvaia Gazeta va informar que desenes d’homosexual­s havien sigut reclosos en camps de concentrac­ió i presons. Kadírov ha aconseguit que l’egipci Salah aparegués amb ell en una foto que ha aixecat una allau de crítiques.

A Txetxènia han assassinat els activistes que investigav­en els excessos de Kadírov

 ?? EFE / STEPAN FRANKO ?? Sentsov Protesta a favor del cineasta en vaga de fam.
EFE / STEPAN FRANKO Sentsov Protesta a favor del cineasta en vaga de fam.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain