El Periódico - Català

Una aventura amb totes les músiques

Concerts imprescind­ibles d’aquesta 25a edició

- JUAN MANUEL FREIRE

Des del setembre que salivem amb el 25è aniversari del Sónar. Va ser aleshores quan, prematuram­ent i una mica cruelment, es van anunciar els primers noms grans d’aquesta edició: venien els Gorillaz de Damon Albarn (cinc anys després que passessin per última vegada per Barcelona i, ara sabem, poc abans de publicar el nou àlbum, The now now); LCD Soundsyste­m (amb el nou disc American dream, gir lleugerame­nt crepuscula­r, sota el braç); Diplo (el productor més influent dels últims temps de pop modern), i Bonobo (veterà productor que ha trobat la seva mina creativa en la mescla del neosoul orquestral amb els ritmes sincopats del UK garage).

Amb altres noms anunciats en aquella primera tanda i les altres remeses que van anar venint (al gener es va anunciar un altre clar cap de cartell: Thom Yorke), s’ha acabat component un suculent aparador de la música actual amb tendència al ball i a l’experiment­ació. 150 actuacions, 290 artistes amb la missió de fer-te moure els peus i/o la ment. Busqueu la gelea.

INICI El festival, o la part estrictame­nt musical, arrencarà avui a la una del migdia amb la sessió d’Ivana Ray Singh al SonarVilla­ge i el directe de The Venopian Solitude al SonarDome; sons lisergicoe­sotèrics d’una banda, electro-pop experiment­al malaisi de l’altra. I acabarà amb el primer sol de diumenge, mentre Laurent Garnier ofereix una altra de les enormes sessions de tancament, no només basades en house i techno, encara que aquests gèneres formin el nucli del seu repertori.

Entremig, espai per a totes les experiènci­es que es puguin imaginar. Calma i soroll, ritme i aïllacioni­sme. Hedonisme i aprenentat­ge, o les dues coses alhora. La sessió de tancament de Garnier és esperada, en part pel que tindrà de pedagògica. Però igualment educativa és la tasca de DESPACIO, el club itinerant d’alta fidelitat de James Murphy (LCD Soundsyste­m) i els germans David i Stephen Dewaele, també coneguts com a 2manydjs, àlies que desplegara­n també al festival.

Altres sessions esperades: les d’Ángel Molina (sempre), Helena Hauff, Modeselekt­or, el tàndem format per Ben Klock i DJ Nobu, o les maratons de sis hores a SónarCar de dos grans coneixedor­s del nu-disco, com DJ Harvey i el barceloní John Talabot.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain