El Periódico - Català

Pinyes, brossa i algoritmes

La intel·ligència artificial i la conductivi­tat obren noves vies per crear música

- JOSEP M. BERENGUERA­S

Imaginin una orquestra en què en comptes de trompetes, oboès i timbals hi ha pinyes, escombrari­es i intel·ligència artificial. El futur de la creativita­t es defineix al Sónar+D, la trobada paral·lela al festival musical que agrupa artistes, start-ups, pensadors, experts i makers disposats a menjar-se el món. I mentre als tallers s’ensenya a crear nanosatèl·lits i a la sala de conferènci­es es parla d’alienígene­s, a la zona central es descobreix­en noves maneres de crear música i art.

Un casc de realitat virtual. Unes quantes llaunes, una roda de bicicleta, cordes, un vell disc dur... i un software. «Es pot crear música de moltes maneres. Nosaltres proposem com el reciclatge pot ajudar a fer-ho, però barrejant-lo amb una cosa tan nova com la realitat virtual», expliquen des de Curiosibot, un projecte situat a València. La creació que mostren al Sónar+D és Playing with trash (Tocant amb escombrari­es), una obra interactiv­a que convida l’usuari a posar-se el casc i moure’s per un escenari virtual per tocar instrument­s creats amb elements reciclats.

Una mica diferent és la proposta de la berlinesa Playtronic. «Unim art, entretenim­ent i educació», destaca el fundador de la iniciativa, Sasha Pas. Entre les seves propostes hi ha una nòria i un tocadiscos que reprodueix­en sons o música depenent dels colors que llegeixen els sensors. I sorprenen dues experiènci­es que funcionen gràcies a la conductivi­tat: una placa amb xips que reprodueix música només si dues persones la subjecten amb una mà i es toquen amb l’altra, i tres pinyes d’Amèrica que, també gràcies a la conductivi­tat, permeten tocar melodies senzilles.

Xarxes neuronals

Google Magenta crea música d’una altra manera. Amb xarxes neuronals profundes (sistemes que analitzen grans quantitats de dades per aprendre comportame­nts específics) i algoritmes es pot crear música, i el Sónar+D mostra per primera vegada instrument­s que utilitzen aquesta tecnologia. Amb un d’aquests algoritmes es creen sons híbrids d’instrument­s comuns i resulta una experiènci­a peculiar. «En realitat no es tracta de si sona bé o malament. Es tracta de tenir experiènci­es noves que despertin els sentits», expliquen els creadors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain