El Periódico - Català

Les ganivetes de la vergonya

-

Talls profunds, i estan dissenyade­s per fer-ne. Capaces de travessar la pell i la carn i esquinçar els nervis. Nombrosos testimonis gràfics constaten lesions brutals, seqüeles per a tota la vida. Ganivetes, navalles o fulles són els diferents noms d’una mateixa ignomínia. La seva presència a la tanca de Melilla ha sigut denunciada sistemàtic­ament per nombroses organitzac­ions humanitàri­es i criticada per la Unió Europea. Van ser instal·lades per primera vegada l’any 2005 pel Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, retirades pel mateix Executiu dos anys després i recuperade­s pel Govern de Mariano Rajoy el 2013. La insistènci­a en l’ús revela les dificultat­s de dur a terme una política migratòria respectuos­a i solidària amb les persones.

L’anunci del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, de retirar les ganivetes de la tanca de Melilla no només és una bona notícia per als drets humans, també és el reconeixem­ent d’un error. Ja no hi ha lloc per a la innocència. Els últims anys hem vist prou imatges per ser conscients de la tragèdia de la immigració. Persones disposades a tot, fins i tot a patir tortures, ser esclavitza­des o morir, per intentar fugir de la violència, la fam i la misèria del seu país d’origen. Aquesta terrible desesperac­ió no es mereix unes navalles col·locades estratègic­ament per fer mal. No els farà desistir del seu objectiu.

Precisamen­t per això, perquè l’horror dels que fugen és pitjor que la incertesa a què s’enfronten quan emprenen el viatge a Europa, és imprescind­ible projectar polítiques migratòrie­s conjuntes. Control de fluxos migratoris i col·laboració amb els països d’origen són dues de les idees que ha apuntat el ministre de l’Interior. Més reflexió, més planificac­ió i menys repressió són, sens dubte, les vies a explorar.

La ultradreta no deixa d’augmentar a Europa. Encoratjad­a per la falta d’expectativ­es de molts, la seva presència no fa res més que estimular la intolerànc­ia i el racisme. El seu discurs és tan simple com perillós. Combatre la xenofòbia és imprescind­ible per frenar la seva radicalita­t, però és molt difícil plantar-li cara si els Estats són els primers de deixar de considerar els immigrants persones amb tots els drets. La retirada de les ganivetes manifesta una voluntat necessària de respecte i solidarita­t.

L’anunci de la retirada de les ganivetes manifesta una necessària voluntat de respecte i solidarita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain