El Periódico - Català

L’‘Aquarius’ s’endarrerei­x

El Govern espanyol admet que alguns passatgers del vaixell poden acabar als CIE

- NACHO HERRERO

La realitat meteorològ­ica, logística i jurídica ha anat matisant els plans inicials de les autoritats per a l’acollida dels tres vaixells que porten a València els 629 immigrants de l’Aquarius. Per començar, les males condicions de navegació, amb onades de fins a sis metres, van obligar ahir a canviar el rumb previst i ja no se’ls espera abans de diumenge.

Carmen Calvo, vicepresid­enta del Govern, va confirmar que, per petició dels tècnics, l’arribada serà finalment al moll de creuers del port i no a la marina. Després de la reunió amb el president Ximo Puig, Calvo va avançar que els vaixells, els dos de la marina italiana i el de les oenagés, arribaran «de manera escalonada perquè hi hagi temps a una acollida respectuos­a amb una resposta bona en sentit físic, psicològic i jurídic».

El ministre de Foment, José

Luis Ábalos, coordinarà l’operatiu com a responsabl­e dels ports. Més enllà de la seva presència, Calvo i

Puig van demanar contenció a polítics i mitjans. «La sobrietat és la resposta, el més important són les persones», va destacar el president valencià.

Atracats els vaixells, pujaran a bord representa­nts de Sanitat Exterior per a un reconeixem­ent inicial. Després, i mentre se’ls ofereix una primera col·locació, arribarà el moment dels agents d’Interior. El ministre Fernando Grande-Marlaska va ser l’encarregat de refredar les expectativ­es d’un tracte diferent que havien creat les administra­cions per l’excepciona­litat de la situació. «No tractarem diferent els que venen a l’Aquarius i els que arriben en pastera», va declarar a Onda Cero.

Un cop a terra, hi haurà una entrevista personalit­zada amb cada un per fer-neuna primera identifica­ció i comunicar els drets i les opcions que té. Sembla que tampoc se’ls traslladar­à a l’antiga base de l’Alinghi i ja han començat a muntar algunes tendes.

La clau serà si sol·liciten o no asil, una cosa que solen fer a Itàlia. L’Oficina d’Asil i Refugi té un mes per admetre-les a tràmit i poden derivar en la concessió d’un asil permanent, en una protecció subsidiàri­a o en un permís per raons humanitàri­es. O ser denegades i acabar en una expulsió. En tot aquest temps, Calvo va admetre que alguns d’ells poden acabar als CIE.

«Uns aniran a centres d’estrangers i d’altres a centres d’ajuda humanitàri­a i de polítiques socials», va assenyalar abans d’agrair els oferiments de desenes de localitats de tot Espanya. El que és clar és que els 123 menors que no van acompanyat­s passaran a estar tutelats per la Generalita­t.

L’impacte social de l’arribada ha provocat nombroses iniciative­s. D’una banda, el vaixell de Proactiva Open Arms, que era a Borriana, escortarà l’Aquarius en les últimes milles fins a València abans de sortir una altra vegada a rescatar immigrants. També hi havia prevista una flotilla de benvinguda, una manifestac­ió avui per celebrar la seva arribada i una de la ultradreta­na España 2000 –demà– per protestar per l’acollida. Falta per veure si obtenen els permisos.

En general, han sigut molts més els oferiments de particular­s i empreses. La Generalita­t ha posat un telèfon i un correu per gestionar-los i la Conselleri­a d’Educació ha tancat la llista de traductors voluntaris que va sol·licitar a l’haver rebut 800 oferiments.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain