El Periódico - Català

40 més als llimbs

Un vaixell de la Marina dels EUA espera l’autoritzac­ió per poder desembarca­r en un port segur un altre grup d’immigrants

- IRENE SAVIO

El vaixell de la Marina nord-americana Trenton es va allunyar ahir de la zona, davant de la costa de Líbia, en què dimarts havia rescatat 40 immigrants i localitzat una dotzena de cadàvers. Des d’aquell dia, el vaixell estava immòbil a la mateixa àrea, a l’espera que algun centre de salvament europeu donés instruccio­ns per traslladar els immigrants a un port segur. Una autoritzac­ió que, ahir a la tarda, encara no havia arribat, i que deixava als llimbs els superviven­ts del naufragi i el barco que els ha embarcat. És la mateixa situació en què es va trobar l’Aquarius abans de la proposta del Govern de Pedro Sánchez.

En un comunicat, les Forces Navals dels Estats Units per a Europa i l’Àfrica amb base a Nàpols (sud d’Itàlia) van informar que dimarts passat havien donat assistènci­a «a les persones en conflictes» que van trobar mentre feien operacions de rutina al mar Mediterran­i. Des del Trenton es van llançar dues llanxes i un bot de rescat i «es van recuperar» 40 persones afectades, que van rebre assistènci­a.

La nota aclaria també que «la tripulació del Trenton va observar inicialmen­t aproximada­ment 12 cossos a l’aigua que semblava que no responien». «El RHIB (bot rígid) i elbot de rescat ràpid van fer una recerca de seguiment d’aquests cossos, però no van trobar cap persona més», van afegir, i amb això van donar a entendre que no van recuperar els cadàvers. «Cap dels morts està al Trenton», va comunicar finalment Amelia Umayam, una portaveu de la Marina dels Estats Units.

«Van esperar massa temps a rebre una autoritzac­ió i es van veure obligats a deixar 12 cadàvers al mar», va dir Flavio Di Giacomo, un portaveu de l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM). Di Giacomo va demanar a Itàlia que deixés entrar als seus ports el barco nord-americà per permetre el desembarca­ment dels immigrants que no havien mort.

«La situació és greu», va afegir en declaracio­ns a aquest diari, en moments en què el Trenton estava davant d’Augusta, un municipi italià situat a l’est de Sicília. Des d’Itàlia, però, ningú havia respost ahir, en una actitud d’hermetisme informatiu no habitual fins ara.

L’oenagé alemanya Sea Watch estava a prop del barco nord-americà després de ser contactada perquè ajudés després del naufragi. El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, va amenaçar de negar-se a acollir els immigrants que rescatés l’oenagé.

La tripulació del barco va observar inicialmen­t 12 cadàvers que no va poder recuperar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain