El Periódico - Català

La solitud de Putin

El president rus aguanta les absències dels principals líders occidental­s

- MARC Marginedas

La pilota ha començat a rodar a l’històric estadi Lujniki de Moscou, però la llista d’hostes d’aquest Mundial, de moment, està òrfena de noms de rellevànci­a. Tan sols caps d’Estat o de Govern de països aliats del Kremlin, com l’Azerbaidja­n, Armènia, Bielorússi­a, el Kazakhstan o el Kirguizist­an, han acceptat la invitació del Kremlin per presenciar la cerimònia d’inauguraci­ó i el primer partit d’aquest Mundial. No hi va faltar tampoc el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohammad bin Salman. La seva selecció nacional s’enfrontava amb Rússia, l’equip amfitrió, en la primera jornada del campionat.

Molts dels mandataris que van assistir al partit inaugural ni tan sols van superar la fase classifica­tòria del Mundial. És el cas d’Evo Morales, de Bolívia, o Paul Kagame, de Ruanda. De cara a fases posteriors, ja són segures les absències de representa­nts del Regne Unit, Austràlia o Polònia, països tots ells classifica­ts i amb què Moscou manté unes relacions tibants que han empitjorat substancia­lment els últims mesos a causa de polèmiques com l’abatiment d’un avió de passatgers a Ucraïna o l’intent d’enveriname­nt d’un agent rus a Londres. Espanya, França o Alemanya, per la seva banda, només es plantejari­en enviar a Rússia els seus màxims mandataris si els seus combinats superen la fase classifica­tòria i avancen en el torneig.

Malgrat el boicot polític, el president Vladímir Putin s’ha mostrat

Robbie Williams es va atrevir a fer una ‘peineta’ a les càmeres en una actuació davant de 80.000 espectador­s

relaxat i somrient, tant aquests últims dies, a l’hora de rebre les delegacion­s visitants al Kremlin, com en el moment de pronunciar el seu discurs inaugural al principal estadi de Rússia. «¡Dono la benvinguda a tots els hostes al llegendari estadi Lujniki de Moscou!», va clamar, entre els crits de joia dels 80.000 espectador­s presents. «Felicito la gran, multinacio­nal i molt unida família del futbol, en l’arrencada del torneig més important del planeta», va continuar.

Com és habitual, la cerimònia inaugural va ser d’escassa durada, menys de 30 minuts, molt més senzilla del que s’estila en les cites olímpiques, i va estar protagonit­zada per cantants populars. El britànic Robbie Williams va interpreta­r alguns dels seus temes més famosos com Let me entertain you,o Angels, i es va atrevir a dedicar una peineta a les càmeres de la tele.

Williams va estar acompanyat per la soprano russa Aida Garifullin­a, una de les estrelles de l’Òpera Estatal de Viena. El britànic es va abstenir, això sí, d’interpreta­r un altre dels seus èxits, el cèlebre Party like a Russian (Passa-t’ho bé com un rus), la lletra del qual, de ben segur, no hauria agradat gens als seus amfitrions: «Passa-t’ho bé com un rus, seducció de discoteca, passa-t’ho bé com un rus, fes-ho com un oligarca», diu la tornada.

CASILLAS I VODIÒNOVA El moment culminant de l’acte el va protagonit­zar, minuts abans de l’inici de la trobada, el jugador espanyol Iker Casillas, un dels integrants de l’equip que es va imposar en el Mundial del 2010 a Sud-àfrica. Va fer la seva entrada a l’estadi Lujniki acompanyat de la model russa Natàlia Vodiònova portant el trofeu d’or de 18 quirats, col·locat sobre una base de malaquita, que representa dues figures humanes aguantant el planeta Terra.

D’aquí a un mes, el capità d’una de les 32 seleccions classifica­des alçarà, en aquest mateix escenari, la copa de campions del Món.

 ?? EFE / ALEKSEI DRUJININ ?? Vladímir Putin, durant el discurs inaugural a l’estadi Lujniki de Moscou.
EFE / ALEKSEI DRUJININ Vladímir Putin, durant el discurs inaugural a l’estadi Lujniki de Moscou.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain