El Periódico - Català

L’escola pública supera per primera vegada la concertada

La demanda de les famílies ha obligat a crear a última hora 107 places noves A les escoles de titularita­t privada hi han quedat un miler de llocs vacants

- MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

La tendència apuntada els últims anys s’ha confirmat finalment: la matriculac­ió d’alumnes a les escoles públiques de la Barcelona el pròxim curs escolar 2018-2019 superarà, per primera vegada, la de les concertade­s. Les dades del Consorci d’Educació de Barcelona, una vegada acabada la preinscrip­ció, constaten que un total de 6.442 estudiants cursaran P-3 l’any que ve en centres de titularita­t pública de la capital catalana, mentre que 6.318 aniran a escoles privades amb concert educatiu. Fa tot just set anys, la concertada s’enduia més del 55% dels estudiants que ingressave­n per primera vegada a l’escola. Aquest any, li han quedat més de mil places vacants.

«És la primera vegada en la història de la ciutat que es produeix aquesta situació, i això ens situa als nivell de països amb sistemes educatius d’èxit en què la pública té un paper preeminent, en alguns casos de més del 90%», va celebrar ahir Miquel Àngel Essomba, comissiona­t d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. La demanda de les famílies per la pública ha sigut tan àmplia que els responsabl­es del consorci han hagut d’ampliar de manera extraordin­ària, a última hora i forçats per les queixes d’algunes famílies, l’oferta a 107 places.

EN PRIMERA OPCIÓ «El 92% de les sol·licituds que es van presentar han aconseguit una plaça en la primera opció, i el 98,9% en alguna de les altres opcions demanades», va remarcar Josep Gonzàlez-Cambray, president de l’organisme, integrat per la Conselleri­a d’Ensenyamen­t i el consistori barceloní, i que ahir va presentar les dades de la preinscrip­ció escolar a Barcelona.

El pròxim curs, entrarà en funcioname­nt a la ciutat un nou centre públic, l’escola Auditori, concretame­nt al districte de Sant Martí, en un any en què, a més, ha crescut un punt, fins al 40%, el percentatg­e de famílies que només han demanat plaça a l’escola pública. Les que han sol·licitat exclusivam­ent concertada represente­n el 38% dels demandants.

En concret, el 83% de les famílies han apostat pels centres més pròxims a casa seva, el 38,1% ha obtingut els punts per tenir germans al centre, i han caigut a l’1,5% els que han inclòs malalties digestives cròniques, de les quals s’han desestimat el 17% dels casos, va afegir Mercè Massa, gerent del Consorci.

MENYS SEGREGACIÓ Però tan important com l’impuls que està guanyant la pública, és, segons van destacar tant Gonzàlez-Cambray com Essomba, el fet que «cada vegada hi hagi menys centres de baixa demanda, és a dir, escoles que són rebutjades per les famílies». «Es podrien comptar amb els dits de la mà i en sobrarien», va apuntar Massa. «La gent comença a comprovar que l’escola pública és una escola de qualitat», es va felicitar Essomba, que va insistir que un dels objectius de l’ajuntament en matèria educativa és «la tolerància zero amb la segregació escolar».

Després de les acusacions de mala planificac­ió i d’improvisac­ió que ha rebut les últimes setmanes el Consorci d’Educació (ahir mateix, un grup de famílies van protestar davant de les portes de l’organisme, a la plaça d’Urquinaona), la decisió de crear 107 places per poder cobrir la demanda va ser rebuda de manera desigual. Els alumnes que es van quedar fora podran optar per les escoles Ferran Sunyer (Eixample), Pare Poveda (Gràcia) i Font d’en Fargues (Horta-Guinardó), on s’obrirà una classe addicional de P-3. També s’ampliarà la ràtio d’alumnes per aula fins a 26 en un total de 18 centres.

A la petició de desconcert­ar alguna escola privada –que no hagi cobert el mínim de places, com suggereixe­n des de la Federació d’Associacio­ns de Pares de Catalunya (Fapac)–, la gerent va reconèixer que «dins de les hipòtesis no es descarta res». Sens dubte, va admetre Massa, les més de mil places que han quedat sense cobrir representa­ran un reajustame­nt abans que comenci el curs.

La preinscrip­ció per estudiar primer de l’ESO es manté els últims anys amb un creixement constant en la demanda. La novetat d’aquest any és la creació de l’institut 22@ al districte de Sant Martí. També s’han afegit grups addicional­s als instituts Pau Claris, Fort Pius, L’Alzina, Martí Pous, Infanta Isabel d’Aragó, Juan Manuel Zafra i Front Marítim, i s’incrementa la ràtio en tres instituts més del districte de Sant Martí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain