El Periódico - Català

El messies Puigdemont

- ENRIC Hernàndez DIRECTOR @Enric_Hernandez

Un rere l’altre, els castells que Carles Puigdemont aixeca en l’aire acaben ensorrant-se. Va prometre un «referèndum vinculant» organitzat per la Generalita­t i va acabar endossant el muntatge d’un altre 9-N testimonia­l a la massa independen­tista, que va ser qui al final es va emportar les patacades policials. Va presumir d’estructure­s d’estat i de reconeixem­ents internacio­nals per acabar assumint que no tenia ni les unes, ni els altres. Va fantasieja­r amb una oferta de mediació europea que no havia existit mai. Va demanar el vot amb el compromís d’abandonar el seu autoexili i segueix establert en una mansió de Waterloo. I va orquestrar un fantasmagò­ric Consell de la República amb seu a Brussel·les, de la qual continuen sense arribar notícies.

Sense eximir el Govern de Mariano Rajoy, que en comptes de gestionar políticame­nt el conflicte català va optar per judicialit­zar-lo i explotar-lo electoralm­ent, els principals responsabl­es dels actuals mals de Catalunya són Artur Mas i Puigdemont, el seu successor. El primer, per plantejar per interessos espuris un duel amb l’Estat sabent que no podia guanyar-lo, i que la factura la pagarien tots els catalans. El segon, per emprendre la fugida cap endavant de l’1-O, en la qual no es va aturar fins a arribar a Bèlgica.

Ningú millor que qui aspira a fundar un estat propi ha de saber de quins instrument­s coercitius disposa un Estat que se sent agredit. Mas ha pagat els errors amb el seu enderrocam­ent, la inhabilita­ció judicial i el seu propi patrimoni. Puigdemont, amb un llarg estranyame­nt. Però, mentre el primer s’ha retirat de l’escena política, el segon pretén continuar regentant el país a distància, mitjançant el seu vicari Quim Torra i altres addictes situats en llocs clau.

Amb les grans empreses en fuga, la societat catalana fracturada i el bloc republicà esquerdat, seria hora que els independen­tistes assenyats, que de ben segur són la majoria, es preguntess­in si de veritat Puigdemont és el messies que els està conduint a la Terra Promesa o si amb deslleialt­at i mentides els ha abandonat a la seva sort en un erm sense sortida. A ells i a tots els altres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain