El Periódico - Català

Accidents vitals

- Albert Espinosa

rticle 609. Un amic meu sempre em diu que tothom té durant la seva vida un «accident vital». Ell n’hi diu així, a aquest instant en què la teva vida perilla. Pot ser perquè rellisquis pel carrer i un cotxe et passa a un mil·límetre o perquè alguna cosa cau d’un pis just quan tu estaves gairebé sota.

Quan coneix algú, el primer que li pregunta és sobre els seus accidents vitals. Creu que aquells instants són els que més et defineixen perquè et fan obrir els ulls i t’obliguen a respirar diferent. L’altre dia li vaig preguntar pel seu i em va explicar que va ser a... Gairebé us ho explico després del millor de la meva setmana.

Tercer lloc. Codi de barris (Betevé). Un fabulós programa de televisió que t’enganxa. Tots els presentado­rs aconseguei­xen transmetre’t la seva passió i aconseguei­xen informar amb diversió.

Segon lloc. 22 de julio (Netflix), escrita i dirigida per Paul Greengrass. Una pel·lícula que es cou a foc lent i el dolor de la qual se t’incrusta i t’obliga a trobar respostes a preguntes que no voldries fer-te.

Primera posició. La ley del menor, film escrit per Ian McEwan i dirigit per Richard Eyre. Una petita obra mestra sobre la passió, el treball i els estranys camins que triem en aquesta vida.

I ell em va explicar que el seu accident vital el va viure a Nova York. El va tenir quan tenia 19 anys i es trobava visitant la ciutat a la planta de dalt d’un bus turístic. En un moment d’emoció, es va aixecar del seu seient i de sobte un semàfor li va passar a dos centímetre­s de la seva orella esquerra i just després un segon semàfor li va vorejar la dreta.

Diu que aquell precís dia va sentir el seu accident vital per partida doble i la seva existència va canviar. Curiosamen­t, aquell semàfor va donar llum verda a la seva estranya manera de veure el món.

Em va semblar bonic com se li va il·luminar la cara al parlar de la vegada en què va salvar la vida. Estic amb ell en una cosa: quan sents la mort tan a prop, la vida t’inunda. I per a tu, ¿quin va ser el teu accident vital?

¡Feliç diumenge!

Quan sents la mort passar tan a prop teu, la vida t’inunda

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain