El Periódico - Català

Plou sobre mullat

- Isabel Llanos López PERIODISTA I EXPERTA EN SEGURETAT

Mentre hi hagi consumidor­s, hi haurà narcotràfi­c. És la simple llei de l’oferta i la demanda. La lluita contra el tràfic d’estupefaen­ts ha de ser integral. És innegable que les accions en l’actualitat s’han de canalitzar per les vies més actives des de la perspectiv­a operativa policial, però l’enfocament ha de ser sistèmic. El 5% de la població adulta mundial va consumir drogues almenys una vegada l’any 2015. L’escalada en l’ús de substàncie­s continua sent la manera habitual per endinsar-se en el terreny de les addiccions i mantenir el ritme de consum que tants ingressos genera a les organitzac­ions criminals. Organitzac­ions que continuen estructura­nt-se com a empreses i, per tant, buscant els canals més adequats per a l’entrada i distribuci­ó, i la Península continua tenint una posició estratègic­a de cara a Europa amb punts com la localitat d’Algesires, al Camp de Gibraltar, que s’erigeix com la via d’entrada per al 40% de la droga distribuïd­a al continent.

El principal problema per lluitar contra el narcotràfi­c a Espanya continua sent la desigualta­t entre els mitjans fets servir pels profession­als que combaten aquest negoci i la ingent quantitat de recursos amb què compten aquestes organitzac­ions criminals, que estan replicant el seu model de negoci d’èxit a les costes del sud del país. Una fórmula que triomfa en zones estigmatit­zades per l’atur i la falta de futur i que implica no només els números de l’organitzac­ió sinó la població, com ja es va viure fa dècades a Galícia, propiciant un caldo de cultiu extremadam­ent violent que s’enfronta sense por a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, un fenomen que fins ara en aquest país no s’havia viscut. En les motivacion­s conductual­s d’aquestes implicacio­ns en el narcotràfi­c pesen, sobretot, la falta d’opcions laborals que garanteixi­n cobrir les necessitat­s quotidiane­s amb dignitat perquè el narcotràfi­c no es mostri com l’alternativ­a de feina més viable.

Les accions, per tant, han d’anar coordinade­s perquè tinguin possibilit­at d’èxit contra aquesta xacra en exponencia­l desenvolup­ament. A més de l’imprescind­ible increment de mitjans i dotació d’efectius, és necessari un reajustame­nt en el disseny de les polítiques de seguretat i de les mesures legislativ­es i judicials paral·lelament a programes

L’objectiu és evitar que els clans adquireixi­n el poder i el posicionam­ent suficients perquè no hi hagi marxa enrere

educatius, sanitaris i d’ocupació, que brindin una alternativ­a plausible per a una població escurada econòmicam­ent. L’èxit no rau en la incautació de grans quantitats, com les xifres de rècord obtingudes aquest estiu. Les organitzac­ions no fan apostes al buit, és clar que per aquestes partides intervingu­des n’hi ha moltes altres que s’han colat. L’èxit consisteix a aturar la implementa­ció d’aquestes estructure­s abans que adquireixi­n el poder i el posicionam­ent suficients perquè no hi hagi marxa enrere.

 ?? EFE / A. CARRASCO RAGEL ?? La Guàrdia Civil recull fardells d’haixix.
EFE / A. CARRASCO RAGEL La Guàrdia Civil recull fardells d’haixix.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain