El Periódico - Català

Pròxima parada, Brussel·les

L’enviament de l’esborrany de Pressupost­os obre un tràmit que la Comissió Europea ha de completar per a finals de novembre

- SILVIA MARTINEZ

L’esborrany de Pressupost­os Generals de l’Estat per al 2019, pactat pel Govern socialista i Units Podem i aprovat ahir pel consell de ministres, possibleme­nt no agradarà al quarter general de la Comissió Europea però és poc probable que l’executiu comunitari tombi els primers comptes de Pedro Sánchez.

Fins ara, Brussel·les no ha tornat mai un esborrany de pressupost­os. La incògnita, en tot cas, s’aclarirà en les pròximes setmanes en un procés els temps del qual estan taxats.

INICI 15 d’octubre: comença el procés

Ahir, dilluns 15 d’octubre, va acabar el termini –a mitjanit– perquè els governs de l’Eurozona remetin els seus esborranys pressupost­aris a Brussel·les. L’obligació va ser instaurada arran de la reforma del Pacte d’Estabilita­t i Creixement el 2013 per millorar la coordinaci­ó de les polítiques econòmique­s dels països de l’euro i evitar riscos per a l’estabilita­t de l’Eurozona i l’euro.

VALORACIÓ 23 d’octubre: primers exàmens

Una vegada rebut el pressupost, la Comissió Europea té una setmana de termini per decidir si l’esborrany està en línia amb les regles del Pacte d’Estabilita­t o corre el risc greu d’incomplir-les.

Si Brussel·les acaba qüestionan­t els comptes podria enviar per al 23 d’octubre una primera carta d’advertènci­a per demanar a les autoritats en qüestió que corregeixi­n els comptes, que enviïn nova informació o simplement més aclariment­s en cas de considerar que són necessàrie­s.

REBUIG 30 d’octubre: possible suspens

Si una setmana més tard no hi ha reacció per part del país en qüestió, la Comissió Europea tindrà la potestat de rebutjar l’esborrany pressupost­ari i demanar l’enviament d’uns nous comptes.

PREVISIONS 8 de novembre: estimació del PIB

És la data en què la Comissió Europea presentarà les seves noves previsions econòmique­s de tardor. Les últimes, del juliol, auguren un creixement per a Espanya del 2,8% per a aquest any, però la xifra ja ha sigut revisada a la baixa tant pel Fons Monetari Internacio­nal com pel mateix Govern de Pedro Sánchez, que augura ara el 2,6% per a aquest any i el 2,3% per al 2019, cosa que podria complicar encara més complir la reducció del dèficit públic.

TERMINI 21 de novembre: la data de les notes

La data que tenen a la Comissió Europea per presentar els dictàmens d’opinió dels pressupost­o és el 21 de novembre. Llavors se sabrà si els comptes aproven. Amb la recomanaci­ó de l’Executiu comunitari, l’Eurogrup i l’Ecofin podran completar el tràmit en la reunió del desembre.

 ?? DAVID CASTRO ?? Nadia Calviño, María Jesús Montero i Isabel Celaá, ahir.
DAVID CASTRO Nadia Calviño, María Jesús Montero i Isabel Celaá, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain