El Periódico - Català

Acord per crear una borsa de mobilitat única de funcionari­s

La mesura pretén prioritzar conciliaci­ó familiar i transparèn­cia

- GABRIEL UBIETO

El Govern i els sindicats amb més representa­ció entre el funcionari­at van arribar ahir a un acord per crear una borsa de mobilitat única, a la qual qualsevol empleat de l’Administra­ció General de l’Estat podrà apuntar-se per demanar el trasllat a qualsevol punt d’Espanya. La mesura pretén impulsar una llista única que permeti obrir concursos públics més transparen­ts per sol·licitar llocs per tot el país, segons va publicitar el Govern en un comunicat.

L’acord afecta 160.000 treballado­rs públics de tot l’Estat, en- globats en la categoria administra­tiva de C1 o C2, segons càlculs del sindicat CSIF.

Fins ara, la mobilitat dels funcionari­s es basava principalm­ent en concursos puntuals en la modalitat de comissió de servei, que depenien en molts casos de la recomanaci­ó dels superiors del servei que volia abandonar el sol·licitant. Amb el nou model, el Govern busca dotar de més transparèn­cia i publicitat els concursos i prioritzar l’antiguitat i mèrits dels servidors públics.

La conciliaci­ó familiar és un altre dels aspectes destacable­s del nou pacte, ja que es concedirà prioritat a aquells treballado­rs que puguin acreditar que el trasllat redundarà en una atenció més gran dels fills menors de 12 anys. També es premiarà aquells funcionari­s que puguin acreditar la necessitat de cuidar d’un familiar, fins al segon grau de consanguin­itat –inclòs– per raons d’«edat, accident, malaltia o discapacit­at». Facilitar la convivènci­a amb el cònjuge és un altre dels elements que impulsa el projecte i que es tindrà en compte en el cas que aquest resideixi a la localitat sol·licitada o una d’adjacent. Es premiarà el temps acreditat de separació de la parella.

El coneixemen­t de la llengua cooficial del territori serà un requisit o punt favorable en el concurs, depenent del territori, així com els cursos de formació que tingui el servidor públic en el seu currículum. L’anunci també preveu trasllats per motius de salut.

L’acord va ser ratificat pel secretari d’Estat de Funció Pública, José Antonio Benedicto, i els representa­nts dels sindicats CSIF, CCOO, UGT, USO i CIG.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain