El Periódico - Català

Sears, una altra icona caiguda

La cadena de grans magatzems s’acull al concurs de creditors Fins i tot Trump culpa l’heterodoxa direcció d’Eddie Lampert dels problemes del grup americà

- IDOYA NOAIN

Una altra icona dels EUA del segle XX, del seu sistema econòmic i el seu estil de vida, es desfà com un castell de sorra que es col·lapsa sota les onades de canvi. Assetjada per més de 5.000 milions de dòlars de deute i ara per ara incapaç de mantenir-se a la superfície en un canviant mercat de comerç minorista, la cadena de grans magatzems Sears, durant dècades una autèntica institució al país, es va acollir ahir a les proteccion­s de la llei de fallida.

En el futur immediat hi ha el tancament segur de 142 dels 860 establimen­ts que quedaven oberts, que se sumen a 46 més que ja havien sigut anunciats per al novembre. I en l’aire flota el dubte de si Sears, que va néixer fa 126 anys i fa només cinc anys tenia 2.000 establimen­ts, tot i que no veu beneficis des del 2010, serà capaç de ressorgir. L’altra opció, que ha reconegut el seu conseller financer, Robert Riecker, és que «sigui relegada a la paperera de la història» i, com li ha passat recentment a Toys ‘R Us als EUA, es vegi obligada a tancar definitiva­ment. Ara per ara Sears, que ha posat en marxa un concurs de creditors, s’ha garantit de Wall Street 300 milions de dòlars de finançamen­t i assegura que mantindrà els pagaments de salaris i prestacion­s als seus 68.000 empleats, així com a venedors i proveïdors. Negocia, a més, rebre 300 milions més de l’home que durant els últims tres lustres ha sigut el seu conseller delegat, Eddie Lampert, un inversor de fons d’alts risc que quan va arribar a Sears va començar a vendre propietats i marques, però que no va desenvolup­ar una estratègia per recuperar clients que s’havien mudat a rivals o al comerç a internet ni per modernitza­r les seves decadents instal·lacions. Per les seves heterodoxe­s estratègie­s, justament, és per les quals molts responsabi­litzen Lampert de l’enfonsamen­t d’una cadena que va néixer després de la guerra civil, al segle XX es va fer pionera en la venda a grans superfície­s i per catàleg i va començar amb l’aparició de rivals com Walmart, Home Depot o Target un declivi que es va accelerar amb l’explosió del comerç ‘online’ i el domini d’Amazon.

Entre ells hi ha el president dels EUA, Donald Trump, que ha dit que Sears «ha sigut dirigida inadequada­ment molts anys i és una vergonya». O experts del sector com Paula Rosenblum, de la firma Retail System Research, que ha dit a The Washington Post: «Això era com l’Amazon original en esteroides. Era una institució americana. I el que li ha fet és vergonyós». Lampert continua com a president de Sears, però abandona el càrrec de conseller delegat.

Els rivals com Walmart i gegants com Amazon van accelerar-ne el declivi

 ?? AP / ROM FREHM ?? Altres temps Empleats de Sears segueixen el llançament de l’Apollo XI.
AP / ROM FREHM Altres temps Empleats de Sears segueixen el llançament de l’Apollo XI.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain