El Periódico - Català

Mercaders de la desesperac­ió

Els metges alerten contra els remeis al marge de la ciència

- BEATRIZ PÉREZ

Els organitzad­ors de la conferènci­a sobre l’autisme que es va celebrar diumenge passat a Balaguer (la Noguera), als quals la Conselleri­a de Salut va obrir un expedient sancionado­r per defensar l’ús de clorit de sodi o solució mineral miraculosa (MMS per les seves sigles en anglès) per a la cura d’aquest trastorn, feia mesos que esquivaven l’Administra­ció. La xerrada, que inicialmen­t portava per nom L’autisme és recuperabl­e, va ser cancel·lada primer a Barcelona i després a Saragossa per la pressió social. Finalment es va celebrar a Balaguer i va ser presentada, a través de les xarxes, com «la conferènci­a dues vegades censurada sobre autisme».

L’agricultor Josep Pàmies estava al darrere d’aquesta conferènci­a. Ell defensa l’ús de l’MMS (que conté lleixiu i la venda del qual és il·legal a Espanya) per curar el trastorn de l’espectre autista (TEIA) o malalties com l’Ebola, acusa la vacuna triple vírica de causar autisme i defensa l’ús de plantes medicinals no només per prevenir, sinó també per curar el càncer. Aquestes pseudoterà­pies sense cap tipus de fonament científic (Pàmies és un defensor més d’aquestes) són observades amb alarma per la comunitat mèdica. «El xarlatà o xaman ha existit sempre. És gent que busca, en la majoria dels casos, un benefici econòmic clar i trafica amb la vulnerabil­itat dels malalts», assenyala Álvaro Rodríguez-Lescure, vicepresid­ent de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM).

Aquest oncòleg adverteix que darrere d’aquestes pseudoterà­pies són subjacents els «discursos comuns», com les «teories conspirano­iques» (per exemple, «tots els metges etan a sou de la màfia de la indústria») i, també, certa «filosofia pijoprogre» que defensa «tot el que és natural» en detriment del que és artificial. «Obliden que l’homeopatia, per exemple, també és venuda per un laboratori farmacèuti­c que factura molts diners a l’any», assegura Rodríguez-Lescure. «El càncer no es cura amb herbes. Això sí, una grandíssim­a part de la quimioterà­pia tradiciona­l està feta per compostos que deriven de plantes, llevats i bacteris que han sigut purificats, mesurats, dosificats, assajats i verificats. Però no hi ha cap càncer que es curi amb kalanchoe [planta silvestre]», afegeix.

MÈTODE CIENTÍFIC El vicepresid­ent de la SEOM posa èmfasi en la importànci­a del «mètode científic» i de la «investigac­ió clínica» davant les pseudocièn­cies i els que les promouen, que no fan sinó «mercadejar miserablem­ent amb la desesperac­ió dels altres». «La medicina no sempre cura, és una obvietat, però les seves quotes d’èxit són verificabl­es, fruit del desenvolup­ament científic i de la investigac­ió. Estem millor que fa 40 anys. Els avions també s’estavellen, però no per això pots dir que és millor utilitzar una catifa voladora», expressa.

Pel que fa als recels que sovint genera la indústria farmacèuti­ca, Ro- dríguez-Lescure reconeix que, tot i que la seva finalitat és generar beneficis, no s’ha d’oblidar que avui dia s’exigeix que la investigac­ió sigui «rigorosa, transparen­t i honrada», la qual cosa permet «discrimina­r fàrmacs». Els remeis defensats per les pseudoterà­pies no passen cap control. «Per això no es pot fer un debat equidistan­t entre ciència i pseudocièn­cia», afirma el metge.

«SENSE BASE CIENTÍFICA» Per a l’investigad­or i epidemiòle­g de l’Hospital Clínic Antoni Trilla, referent en l’estudi de les malalties infecciose­s, l’acte de diumenge a Balaguer no va ser una conferènci­a, sinó un «aquelarre». «Josep Pàmies és el que en altres temps se’n deia xarlatà. Les seves afirmacion­s no se sustenten amb cap base científica», critica Trilla amb referència a la defensa que fa l’agricultor de l’MMS per curar l’Ebola. «L’Ebola és produït per un virus i té un alt nivell de mortalitat. L’MMS, a part de no curar-lo, té efectes tòxics», assevera.

«Aquest senyor, per vendre els seus productes, intenta desacredit­ar la indústria farmacèuti­ca, que està sotmesa a una regulació molt estricta i que ofereix uns medicament­s que represente­n anys de proves i que estan legislats. Comparar una cosa molt regulada amb una altra que no ho està...», afirma Trilla, que critica la constant apel·lació a la «llibertat d’expressió» per organitzar conferènci­es com la de diumenge, quan el que es fa és «enganyar gent vulnerable».

Internet, a més, facilita la propagació de les pseudocièn­cies, sobretot a través dels vídeos de Youtube. En aquest sentit, Ruth Vidriales, psicòloga i directora tècnica de la Confederac­ió Autisme Espanya, advoca perquè qualsevol pràctica que promogui substàncie­s il·legals (com l’MMS) estigui «molt monitorada» per l’Administra­ció. «El trastorn de l’espectre autista (TEIA) és neurobiolò­gic i no té cura. La intervenci­ó adequada és de caràcter psicoeduca­tiu. I el clorit de sodi, il·legal des del 2010, és perillós perquè implica riscos per a la salut. Aquí és on l’Administra­ció ha de donar resposta i vetllar per la seguretat», conclou.

Darrere de les pseudoterà­pies hi ha les «teories conspirano­iques» i també certa «filosofia ‘pijoprogre’»

«La indústria farmacèuti­ca està sotmesa a

una regulació molt estricta,

i amb productes que superen anys de proves»

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain