El Periódico - Català

El Rei enalteix una Constituci­ó que va ser fruit de «la concòrdia»

Felip VI defensa que la norma reconeix «la diversitat de llengües i territoris»

- EL PERIÓDICO

El rei Felip VI va remarcar ahir en el seu discurs pronunciat durant la cerimònia d’entrega dels premis Princesa d’Astúries que la Constituci­ó espanyola de 1978 «va reconèixer també la diversitat dels seus orígens, cultures, llengües i territoris», la qual cosa representa, va remarcar, «un gran exemple» del qual els espanyols poden estar «orgullosos».

El Monarca es va limitar a llançar aquesta reflexió just el dia en què el Govern de Pedro Sánchez iniciava els tràmits per presentar un recurs d’inconstitu­cionalitat contra la reprovació del Parlament a Felip VI pel seu discurs després del referèndum unilateral de l’1-O. I la va fer aprofitant que la Carta Magna està a punt de complir els 40 anys d’aquí a pocs dies.

En la seva al·locució, el Rei va recordar que el pròxim 6 de desembre se celebra «una data veritablem­ent inoblidabl­e» en la història d’Espanya, com és el 40è aniversari del referèndum en el qual es va ratificar la Constituci­ó. «Una Constituci­ó fruit de la concòrdia entre espanyols, units per un profund desig de reconcilia­ció i de pau; units per la ferma voluntat de viure en democràcia. Una Constituci­ó que va recuperar per al poble espanyol la sobirania nacional i que va tornar als es-

Els CDR protesten davant de les seus d’ERC i el PDECat

Uns 200 membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) es van manifestar ahir davant de les seus dels socis de Govern per exigir dimissions si no s’avança cap a la constituci­ó d’una «república catalana». A crits de «botiflers» i «covards», van penjar octavilles en els quals reclamaven «desobedièn­cia» i la dimissió del conseller Miquel Buch. panyols la seva llibertat i la seva condició de ciutadans», va dir abans de destacar que «va reconèixer també la diversitat dels seus orígens, cultures, llengües i territoris».

CELEBRACIÓ AMB MAGNIFICÈN­CIA El Monarca va avançar que el 6 de desembre se celebrarà aquest 40è aniversari «com correspon i en justícia es mereix». «[Ho celebrarem] com una lliçó de convivènci­a que dignifica la política i engrandeix la nostra història; com la millor mostra de la generosita­t, la maduresa, i la responsabi­litat de tot un poble que va guanyar la democràcia i la llibertat. Perquè democràcia i llibertat és el que representa i significa per a Espanya, per al poble espanyol, la nostra Constituci­ó», va concloure.

El Govern, el Parlament i el poder judicial van acompanyar el Rei en l’acte, després que la Cambra catalana el reprovés la setmana passada. El van rebre, a ell i a Letizia, la vicepresid­enta del Govern, Carmen Calvo; i els ministres d’Afers Exteriors, Josep Borrell; Sanitat, María Luisa Carcedo; Ciència i Universita­ts, Pedro Duque, i Transició Ecològica, Teresa Ribera. També la presidenta del Congrés, Ana Pastor; el del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el del Principat d’Astúries, Javier Fernández.

 ?? EFE / ALBERTO MORANTE ?? El rei Felip i la reina Letizia, ahir durant l’entrega dels premis Princesa d’Astúries 2018.
EFE / ALBERTO MORANTE El rei Felip i la reina Letizia, ahir durant l’entrega dels premis Princesa d’Astúries 2018.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain