El Periódico - Català

Sennett celebra la complexita­t social

-

Trencar les rondes per obrir-se al Llobregat i el Besòs, potenciar les connexions a l’àrea metropolit­ana, connectar els ciutadans amb els experts en urbanisme i arquitectu­ra perquè els seus dissenys siguin realment útils... aquestes van ser algunes de les idees aportades a la taula rodona Barcelona, Ciutat Oberta: De Bat a Bat. Els participan­ts –Francesc Muñoz, especialis­ta en urbanisme, les arquitecte­s Maria Rubert de Ventós i Maria Sisternas, i el periodista Llàtzer Moix, en substituci­ó de l’anunciada arquitecta Itziar González i amb Josep Bohigas, també aquitecte, com a moderador– van servir de teloners d’una de les estrelles de la Biennal del Pensament: el sociòleg Richard Sennett (Chicago, 1943). La sala Pau Gil del recinte modernista Sant Pau on es van celebrar les trobades a causa de la pluja va quedar petita per acollir la xerrada de l’arquitecte Carles Muró amb l’autor de La cultura del nuevo capitalism­o (Anagrama, 2006) i El artesano (Anagrama, 2009), primera part d’una trilogia l’últim volum, ja publicat en anglès, de la qual aviat arribarà a Espanya, Construir y habitar.

El més curiós va ser que tant els primers conferenci­ants com l’últim van coincidir en la necessitat de connectar millor les metròpolis, de crear espais d’interconne­xió. Si la ciutat és un lloc de trobada i intercanvi avui dia és imprescind­ible dotar-la d’espais que facilitin aquest encreuamen­t entre persones de diferents cultures i capacitat econòmica. En aquest punt Sennett, que viu entre Nova York i Londres, on fa classes a la London School of Economics, considera vital no preocupar-se tant per l’arribada de migrants i fer-ho més dels qui es veuen expulsats de la ciutat, com els joves. «Molts ja no tenen ni contractes i no poden aspirar al mateix que van tenir els seus pares», va lamentar.

ATRINXERAT­S El sociòleg va parlar de conceptes com la «justícia espacial» per posar l’accent en la necessitat de ciutats on no hi hagi guetos. «La gent té de dret a experiment­ar la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain