El Periódico - Català

Marea contra el Suprem

Milers de persones protesten per la «vergonya» de la sentència de les hipoteques

- SARA LEDO MADRID

La decisió del Govern que el pagament de l’impost d’actes jurídics documentat­s (AJD) correspong­ui a partir d’ara a la banca –ahir va entrar en vigor el decret llei– no va ser prou per evitar que milers de ciutadans sortissin ahir dissabte als carrers de Madrid, Barcelona i moltes ciutats per protestar per la decisió del Suprem que deixa «milions d’hipotecats» sense recuperar els seus diners.

Al crit de «vergonya, vergonya» es van congregar més d’un miler de persones davant la seu del Tribunal Suprem a Madrid, convocades per Esquerra Unida i Podem, el secretari general del qual, Pablo Iglesias, va encapçalar la concentrac­ió. «El que ha passat és una vergonya, és un atemptat a la separació de poders, és un atemptat a la democràcia espanyola», va dir Iglesias als mitjans.

El líder de Podem va estar flanquejat per la seva companya de partit i portaveu adjunta, Ione Belarra, el secretari general d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, i Pedro del Cura, l’alcalde de Rivas-Vaciamadri­d, poble que va desencaden­ar l’escàndol al rebre una sentència favorable per un préstec que va demanar per a la construcci­ó de vivendes públiques.

«En aquest país s’han produït més de 700.000 desnonamen­ts i al voltant de 20 sentències del tribunal europeu criticant la legislació espanyola i mai una sala judicial ha considerat interessan­t reunir-se per veure què estava passant amb la legislació espanyola, no obstant, cada vegada que tus un banc es perd tot», protestava el portaveu de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques, Paco Morote.

«La banca mai perd»

Portant pancartes que resaven Suprema cagada o Justícia i banca al reformator­i, les més de mil persones que es van agrupar a la plaça Villa de París de Madrid es mostraven poc convençude­s amb la solució del president socialista Pedro Sánchez que d’ara endavant siguin els bancs els que paguin l’impost.

«La banca mai perd», assegurava Mari Carmen Alcázar davant de

la seva germana Pilar i les seves filles petites. Elles van decidir formar part de la protesta perquè els jutges «vegin que el que han fet està fatal», tot i que convençude­s que seran els ciutadans els que continuara­n pagant l’impost. Una opinió compartida per Félix Horcajada, que creu que «la banca apujarà ara les hipoteques per recuperar els diners que li trauran». Tampoc Pablo Iglesias confia en el decret llei com una solució al

problema. «És un pas, però no n’hi ha prou–va dir. S’ha de fer una llei en línia amb el que va dir la sala competent del Tribunal Suprem: que als espanyols els deuen diners, que els espanyols han de cobrar els diners que se’ls deuen i que han de pagar els bancs», va afegir.

Per la seva part, la portaveu de Facua, Ángeles Castellano, també es va mostrar «escèptica» amb la decisió de Sánchez, que tem que s’acabi convertint «en paper mullat». «Aquesta economia és pura

hipocresia» o «fa falta ja una vaga general» van ser altres dels càntics que van sonar durant una concentrac­ió per protestar contra la sentència, que va servir també per mostrar l’inconformi­sme i la indignació per problemàti­ques com el dret a una vivenda digna, a unes pensions en condicions, o a un treball no precari.

Entre els col·lectius congregats, a més de representa­nts de la PAH i Facua, també hi va haver representa­nts dels sindicats CCOO i UGT i les associacio­ns de pensionist­es.

Iglesias va encapçalar la concentrac­ió

d’indignats a les portes del Tribunal

Manifestac­ions a

Barcelona i altres ciutats van clamar contra la «Suprema cagada»

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain