El Periódico - Català

Dard a la causa del procés

- MARTÍNEZ SILVIA

Les decisions de diversos tribunals europeus en relació amb els líders independen­tistes que van fugir després de la proclamaci­ó d’independèn­cia han anat posant en un compromís el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i la seva instrucció de la causa pel referèndum unilateral de l’1-O. L’Audiència Territoria­l de Schleswig-Holstein va infligir el revés més dur al rebutjar l’extradició de l’expresiden­t Carles Puigdemont per rebel·lió, com Llarena sol·licitava en les diferents euroordres que va anar cursant i anul·lant per intentar evitar la clatellada que finalment va arribar.

El tribunal germànic va entendre que no hi va haver la violència «suficient» durant l’1-O per sustentar una acusació per un delicte de tal gravetat que, a més, no casa bé amb la legislació alemanya. Des del principi de la causa, el càrrec de rebel·lió ha estat àmpliament criticat per prestigios­os juristes, per més que, en els seus actes, el jutge Llarena anava justifican­t que el mer intent de doblegar l’ordre constituci­onal ja suposa l’exercici de la violència, tot i que no s’haguessin aconseguit els objectius.

A més, al maig, la justícia belga va rebutjar l’entrega dels exconselle­rs Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig pel que va considerar defectes de forma en l’euroordre. Bèlgica no va entrar en el fons de l’as- sumpte i va denegar les extradicio­ns al jutjar que l’euroordre emesa per Llarena no es corresponi­a amb l’ordre de detenció nacional cursada prèviament per la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela.

/Davant la impossibil­itat REACCIÓ AÏRADA de jutjar per rebel·lió Puigdemont i els exconselle­rs, el Govern central, encara del PP, va reaccionar iradament i va exigir sense èxit una reforma legal del procedimen­t de les euroordres. La Comissió Europea va rebutjar de ple la idea i va defensar el correcte funcioname­nt d’aquest mecanisme.

La suma de clatellade­s a la instrucció de Llarena va qüestionar un procés que acaba d’enfilar el camí del judici amb severes peticions de penes de la fiscalia.

Els tribunals d’Alemanya i Bèlgica van posar en perill la instrucció del jutge Llarena

 ?? GETTY IMAGES / MORRIS MACMATZEN ?? Carles Puigdemont surt de la presó alemanya de Neumünster, el 6 d’abril passat.
GETTY IMAGES / MORRIS MACMATZEN Carles Puigdemont surt de la presó alemanya de Neumünster, el 6 d’abril passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain