El Periódico - Català

En defensa del consumidor

- S. M.

La llista de clatellade­s contra el Govern espanyol al Tribunal de Justícia de la UE és llarg i variat. Des que va esclatar la crisi econòmica fa una dècada, els jutges europeus han esmenat la plana a Espanya en reiterades ocasions. Han tombat el cèntim sanitari –el recàrrec d’un cèntim per litre de gasolina venuda per finançar la sanitat pública–, i han rebutjat el cànon digital dissenyat pel Govern de Mariano Rajoy, la llei contra el blanqueig de capitals o la política laboral.

Però si hi ha un àmbit en el qual el TJUE ha jugat un paper crucial a l’hora de protegir els consumidor­s i destapar anys d’abusos i atropellam­ents, i que ha obligat l’Executiu espanyol a modificar les normes, és la legislació hipotecàri­a. El primer gran cop va arribar el març del 2013 amb el cas de Mohamed Aziz, un marroquí resident a Catalunya que un bon dia va deixar de pagar les quotes al banc i l’entitat va acabar executant la hipoteca.

Un jutge mercantil de Barcelona, José María Fernández Seijóo, va decidir preguntar al Tribunal de la UE, que va sentenciar que el procés de desnonamen­t previst en la llei espanyola era il·legal i abusiu al vulnerar el dret europeu de protecció del consumidor i impedir a l’afectat defensar-se davant de clàusules abusives. Va ser només el començamen­t. El juliol del 2014, la cort va sentenciar contra la llei d’enjudiciam­ent civil, perquè només permetia el recurs a les entitats bancàries i no als particular­s, i el gener del 2015 van tornar a estirar les orelles a Espanya al sentenciar que els jutges sí que poden anul·lar les clàusules d’interès de demora si són abusives.

CLÀUSULES TERRA L’últim gran cop es va produir el desembre del 2016, quan van tirar per terra l’argument del Tribunal Suprem i van concloure que els bancs havien de tornar fins a l’últim euro cobrat de més als afectats per les clàusules terra declarades abusives i no només des del 9 de maig del 2013. Des d’aleshores, hi ha hagut alguna estirada d’orelles més que confirma el paper de la cort de Luxemburg com a garant dels drets del consumidor.

Un dels àmbits amb més clatellade­s d’Europa és el de les hipoteques

 ?? DANNY CAMINAL ?? Concentrac­ió, a la Ciutat de la Justícia, contra les clàusules terra.
DANNY CAMINAL Concentrac­ió, a la Ciutat de la Justícia, contra les clàusules terra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain