El Periódico - Català

Els drets dels etarres

- S. M.

No és la primera vegada que el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg fa sortir els colors a Espanya per vulnerar algun dels articles del Conveni Europeu de Drets Humans, que l’Estat espanyol va ratificar el 1979. L’últim exemple va tenir lloc aquesta setmana amb la condemna a Espanya per no oferir un judici just o un tribunal imparcial al coordinado­r d’EH Bildu Arnaldo Otegi.

Les clatellade­s en aquest terreny han sigut un degoteig, tot i que Espanya no és dels països amb més revessos en aquesta institució. El 2017, de les 1.068 sentències dictades pel TEDH, només sis van ser sobre Espanya. Però moltes han estat d’impacte. Els últims vuit anys, Estrasburg ha condemnat l’Estat espanyol en una desena d’ocasions per casos relacionat­s amb el terrorisme: per no oferir un judici just, no investigar suposades tortures o maltractam­ents, o per aplicar la doctrina Parot sobre la reducció de penes per beneficis penitencia­ris.

Un dels casos més sonats va ser el de l’etarra Inés del Río, condemnada a 3.828 anys per un total de 24 assassinat­s i atemptats. Després de 18 anys a la presó i computats els beneficis penitencia­ris, havia d’haver estat alliberada el juliol del 2008. El seu cas va arribar a Estrasburg, que li va donar la raó a l’esti- mar que l’aplicació retroactiv­a de la doctrina Parot vulnerava dos articles de la Convenció. L’endemà, va ser excarcerad­a. Uns 60 condemnats es van beneficiar de la sentència.

Un altre cas que va posar en dubte el paper de l’Audiència Nacional va ser el de l’exdirector del diari Egunkaria, Martxelo Otamendi. Es va tancar el diari i ell va denunciar tortures de la Guàrdia Civil. El seu cas va arribar a Estrasburg, que el 2012, dos anys després de ser absolt, li va donar la raó per tracte inhumà o degradant.

L’enèsima condemna va arribar a començamen­ts d’aquest any, quan Espanya va ser condemnada per no investigar les denúncies de maltractam­ents de dos etarres. L’Estat va haver d’indemnitza­r-los amb 30.000 i 20.000 euros.

El TEDH acaba de sentenciar que el judici que va condemnar a presó Otegi no va ser just

 ?? AP / ÁLVARO BARRIENTOS ?? Arnaldo Otegi abandona la presó de Logronyo, l’1 de març del 2016.
AP / ÁLVARO BARRIENTOS Arnaldo Otegi abandona la presó de Logronyo, l’1 de març del 2016.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain