El Periódico - Català

Escac al poder corporatiu

-

Hem desembarca­t al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. Més de 400 persones d’organitzac­ions de la societat civil vam assistir a la quarta sessió del Grup Intergover­namental que elabora un Tractat Vinculant, del 15 al 19 d’octubre, a Ginebra. Un rècord de participac­ió a l’açada del que està en joc: fer obligatòri­a la protecció dels drets humans en les activitats empresaria­ls de caràcter transnacio­nal.

La campanya global per desmantell­ar el poder corporatiu i posar fi a la impunitat va organitzar les intervenci­ons dins del plenari de diverses comunitats afectades per l’activitat de les transnacio­nals i les seves cadenes de subministr­ament globals. S’hi va exposar la depredació i la contaminac­ió dels recursos naturals necessaris per a la vida de moltes comunitats, l’explotació de les classes treballado­res en forma d’esclavitud moderna i les amenaces i violències exercides contra aquelles defensores dels drets humans que organitzen resistènci­es als seus territoris. I es va posar en relació a l’esborrany zero del Tractat, que no recull suficientm­ent les demandes dels moviments socials que formem part de la campanya.

Després de dècades de desenvolup­ament del capitalism­e globalitza­t, els interessos del capital internacio­nal estan àmpliament garantits als tractats de lliure comerç i inversions, i passen per sobre de la sobirania dels pobles i del bé comú. S’han creat tribunals internacio­nals d’arbitratge que permeten a les grans empreses demandar els estats que intentin adoptar mesures a favor dels drets humans o de l’interès públic, si això els pot suposar pèrdues. Una veritable perversió del dret internacio­nal. Un dels elements clau que ha d’establir el proper esborrany del Tractat per ser veritablem­ent significat­iu és la preeminènc­ia de les obligacion­s amb els drets humans per sobre d’aquests acords internacio­nals.

Això implica que ha de ser una meta comuna dels estats superar les barreres corporativ­es que oculten la responsabi­litat de les transnacio­nals. En aquest sentit, la campanya global proposa la creació d’un Tribunal Internacio­nal per jutjar les empreses transnacio­nals que cometen violacions dels drets humans com a mecanisme sancionado­r absolutame­nt necessari per fer efectives les obligacion­s del Tractat.

Mentre el Grup Africà aglutina 54 països amb el compromís de donar suport al tractat, amb Sud-àfrica al capdavant, i mentre Indonèsia i les Filipines treballen conjuntame­nt per defensar el procés i sumar-hi altres estats asiàtics, la Unió Europea continua fent-li el buit. Tot i la resolució del Parlament Europeu a favor del tractat aprovada 10 dies abans d’aquesta quarta sessió, la delegació de la UE a Ginebra ha qüestio- nat la base legal de l’esborrany, s’ha mantingut al marge de les negociacio­ns i s’ha desvincula­t dels consensos del Grup Intergover­namental. No hi ha dubte que les empreses transnacio­nals amb base a Europa han fet molta feina de lobby des de l’última sessió del grup.

Fins al dia d’avui les empreses transnacio­nals han mercantili­tzat la vida i s’han apoderat dels nostres recursos naturals i serveis públics amb la recepta del lucre a qualsevol cost. El Tractat Vinculant hauria d’incloure obligacion­s substancia­ls per intentar pal·liar una desigualta­t de poder que és inherent al sistema. És hora que els pobles i les majories socials recuperem el control de les institucio­ns i revertim la privatitza­ció de la democràcia.

 ?? VÍCTOR BARRO / FRIENDS OF THE EARTH INTERNATIO­NAL ?? Participan­ts d’una sessió del Tractat Vinculant, davant l’ONU, a Ginebra.
VÍCTOR BARRO / FRIENDS OF THE EARTH INTERNATIO­NAL Participan­ts d’una sessió del Tractat Vinculant, davant l’ONU, a Ginebra.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain