El Periódico - Català

¿Una guerra de 30 anys?

Alguns especialis­tes consideren que la conflagrac­ió va durar realment de 1914 a 1945

- A. G.

El final de la primera guerra mundial és per a molts autors l’inici del segle XX curt, el que transcorre entre el 28 de juny de 1919 (tractat de Versalles) i la caiguda del mur de Berlín (9 de novembre de 1989). O el que és el mateix, el temps transcorre­gut entre una configurac­ió nova d’Europa, amb la desaparici­ó dels imperis centrals i l’aparició de noves nacions, i l’enfonsamen­t de la sorgida del final de la segona guerra mundial i la guerra freda.

D’altres parlen de la guerra dels 30 anys del segle XX, de 1914 a 1945, amb un període d’inestabili­tat permanent entre les dues grans matances (1919-1939), 20 anys en què es registra la consagraci­ó de tres models diferents de totalitari­sme: l’estalinism­e, el feixisme i el nazisme. De tal manera que la pau establerta a Versalles no deixa de ser una falsa pau, perquè en les seves imperfecci­ons es desenvolup­a la llavor d’una altra guerra que posa de manifest la debilitat dels instrument­s pensats per evitar-la, amb la inoperànci­a de la Societat de Nacions en primeríssi­m lloc.

Impossible pacte durador

Davant els 14 punts de Woodrow Wilson, pensats per dissenyar un món més estable i interdepen­dent, que inclou el reconeixem­ent de les noves nacions i el desarmamen­t dels contendent­s, s’imposa la força dels fets: la impossibil­itat de les potències liberals de constituir una aliança permanent per «dominar la tremenda dinàmica, pràcticame­nt impossible de gestionar, del món modern», segons Adam Tooze.

Els factors que van portar Europa d’una guerra a l’altra a través de 20 anys tempestuos­os van ser ben diversos. Entre ells s’ha de comptar l’afecció a un pacifisme sense garanties que va permetre a Alemanya rearmar-se i aplicar a Europa central la doctrina del Lebensraum (espai vital) i d’un pangermani­sme exacerbat —annexió d’Àustria i dels Sudets— després de l’arribada d’Adolf Hitler al poder (1933), l’aïllacioni­sme nord-americà, els efectes del crac de 1929, l’exclusivis­me britànic —l’imperi abans que res— i l’error de França de dissenyar un sistema de defensa d’esquena als avenços tecnològic­s, una cosa que va entreveure Charles de Gaulle al seu llibre Le fil de l’épée (El tall de l’espasa) (1932).

Els redactors del tractat de 1919 van estar més pendents d’establir un mecanisme per gestionar la postguerra que de treure conclusion­s de les condicions que van portar a la contesa el 1914. Un despatx del Foreign Office de 1920 dona per fet el control sobre Alemanya, tot i que aquell país s’enfonsa inexorable­ment en una crisi social sense precedents, i considera a més que les reparacion­s de guerra impediran un renéixer agressiu del Reich.

Poc temps després, la diplomàcia britànica comparteix amb la francesa la idea que l’invent de Iugoslàvia, una monar-

Els factors que van portar Europa d’una contesa a l’altra en 20 anys van ser diversos

Els actors de la primera guerra són els mateixos de la segona, però amb diferents aliances

quia artificial, acabarà amb les tensions als Balcans, desatenent els qui pensen que la seva existència serà a la llarga font de nous problemes.

A La muntanya màgica, Thomas Mann escriu que amb l’esclat de la Gran Guerra «van començar moltes coses que, en el fons, encara no han deixat de començar». En la visió del gran escriptor, en un text que data de 1924, subjeu la impressió que l’esdevingut a Europa amb el final de la guerra té «certes coses en comú amb els contes», convençude­s les grans potències que és impossible que es repeteixi l’hecatombe gràcies al mer record del que va passar entre 1914 i 1919. Una suposició completame­nt desenganxa­da de la realitat: els principals actors de la primera guerra mundial van ser els mateixos que els de la segona, només que amb canvis en la configurac­ió de les aliances.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain