El Periódico - Català

Trump ‘inflama’ els devastador­s focs que arrasen Califòrnia

El president critica la gestió demòcrata a l’estat i amenaça d’eliminar ajuts Almenys 11 persones han mort mentre les flames continuen avançant

- IDOYA NOAIN

En moments de tragèdia i catàstrofe­s, els Estats Units solen rebre de la presidènci­a mostres de solidarita­t, promeses d’ajuda, paraules de consol. No sempre passa amb Donald Trump. Ahir, mentre s’intensific­ava la lluita contra tres devastador­s incendis a Califòrnia que ja han deixat almenys 11 morts i ara per ara prop de 700 quilòmetre­s quadrats arrasats, el mandatari va penjar des de França un missatge a Twitter atribuint la responsabi­litat dels focs i de la pèrdua de vides al govern de l’estat, que és a mans demòcrates i lidera la resistènci­a legislativ­a i en els tribunals a polítiques de la seva Administra­ció. Tot i que divendres Trump va aprovar la declaració d’emergència, posant a disposició de Califòrnia ajuda federal, en el seu missatge a la xar- xa social va amenaçar de tancar aquesta aixeta.

La indignació amb les crítiques i amenaces s’ha deixat sentir a les xarxes socials però sobre el terreny no hi ha temps de guerres polítiques. Hi ha altres prioritats per als 2.000 bombers, els 300 agents de forces de l’ordre i les autoritats que competeixe­n per repartir-se els recursos humans i materials per combatre els focs.

El batejat com Camp Fire, que crema al nord de Califòrnia i és ja l’incendi «més destructiu de la història moderna de l’estat», segons ha constatat el número dos dels bombers california­ns, Scott McLean, estava ahir controlat només al 20%. De moment ja ha deixat nou morts, tot i que unes altres 35 persones es compten com a desaparegu­des i ha reduït a cendres pràcticame­nt tota la localitat de Paradise, on han cremat entre el 80% i el 90% de les estructure­s residencia­ls i comercials, més de 6.700 en total. «La ciutat està devastada, tot està destruït, no queda gairebé res dempeus», va resumir McLean. antic militar va entrar amb una pistola semiautomà­tica a un bar i va provocar una matança amb 12 morts.

Les autoritats california­nes recorden al president les conseqüènc­ies del canvi climàtic

CONDICIONS EXTREMES Els bombers parlen de les condicions més extremes que han vist mai, amb el foc al sud alimentat pels infames vents de Santa Ana, que bufen secs des de Sierra Nevada cap a la costa, la calor i les condicions creades per anys de sequera. I mentre Trump prova de donar la culpa a la «pèssima gestió dels boscos» les autoritats california­nes responen recordant els efectes del canvi climàtic, un punt en el qual els científics els donen la raó.

«Tens els vents de Santa Ana a la tardor abans que arribin les primeres pluges de l’hivern i molta gent que sempre crea potencials incendis encenent focs a propòsit o per accident, però darrere de tot això hi ha temperatur­es més càlides del que haurien sigut sense canvi climàtic», li ha explicat a The New York Times Park Williams, un bioclimatò­leg de la Universita­t de Colúmbia.

Califòrnia té registres sobre incendis des de 1932 i dels 10 més grans des d’aleshores nou s’han produït des del 2000, cinc des del 2010 i dos aquest any, en el qual ja han cremat més de 5.500 quilòmetre­s quadrats, gairebé igual que en tot el 2017, un dels anys de més destrucció. Mentrestan­t, Trump insisteix a posar en dubte el canvi climàtic i va treure els EUA de l’Acord de París per combatre’l, a més de tombar totes les regulacion­s destinades a protegir el medi ambient.

 ?? AP / NOAH BERGER ?? El bomber José Corona intenta apagar les flames que abrasen una casa en l’incendi de Camp Fire, al nord de Califòrnia.
AP / NOAH BERGER El bomber José Corona intenta apagar les flames que abrasen una casa en l’incendi de Camp Fire, al nord de Califòrnia.
 ?? REUTERS / ERIC THAYER ?? Gabi i Jonah Frank caminen per l’autopista de la Costa del Pacífic escapant-se de l’incendi de Woolsey.
REUTERS / ERIC THAYER Gabi i Jonah Frank caminen per l’autopista de la Costa del Pacífic escapant-se de l’incendi de Woolsey.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain