El Periódico - Català

Sánchez acusa el PP i Cs de minar «la convivènci­a i la pau social»

El president es presenta com a antídot contra la «política busca-raons» de Casado i Rivera Adverteix als bancs que «la solidarita­t és recíproca» després del decret sobre les hipoteques

- JUAN RUIZ SIERRA

Cinc mesos i mig després d’haver arribat a la Moncloa a través d’una moció de censura, Pedro Sánchez va celebrar ahir el seu primer comitè federal del PSOE en aquesta nova etapa. Alguns dirigents encara no ho han interiorit­zat. Encara els provoca sorpresa el canvi. Fins i tot als esglaons més alts. «Quan he sentit dir que era aquí el president del Govern d’Espanya, ¡m’han tremolat les cames! ¡Per fi tenim un president del Govern que és nostre! ¡N ostre, de debò!», va deixar anar el líder dels socialiste­s madrilenys, José Ma- nuel Franco, al començamen­t del míting posterior a la cita orgànica, on Sánchez es va presentar com el dirigent de l’«esperança», l’antídot a la «política busca-raons» que represente­n el Partit Popular i Ciutadans. Els dos partits, va continuar, estan «soscavant els pilars de la convivènci­a i la pau social».

El cap de l’Executiu no va donar grans titulars, però va oferir pistes sobre la seva estratègia electoral: enarborar el «sentit comú», atacar el PP i Cs i no esmentar el seu principal soci, Podem, que ara es troba molt lluny de les seves posicions anteriors, quan amenaçava el PSOE com a partit hegemònic a l’esquerra. El discurs pot no ser del tot coincident amb el d’alguns dels líders territoria­ls del PSOE (l’andalusa Susana Díaz i l’aragonès Javier Lambán no descarten pactar amb els taronges després dels comicis autonòmics), però ara ningú en el partit està disposat a minar el secretari general.

ALLARGAR LA LEGISLATUR­A La seva autoritat no està en discussió. I el sentir majoritari és que continuarà a la Moncloa després de les generals, que ell insisteix a celebrar el 2020, esgotant la legislatur­a, aconseguei­xi o no aprovar els Pressupost­os Generals de l’Estat de l’any que ve. Sánchez, de fet, ja està en campanya. Aquest no va ser un comitè federal ortodox, amb un intens debat a porta tancada després de l’informe polític del secretari general. La cita interna, convocada per proclamar els candidats autonòmics, tot just va durar 40 minuts, i va servir d’excusa per al míting, amb Sánchez traient pit de les iniciative­s del Govern.

L’última, el decret aprovat dijous passat perquè la banca es faci càrrec de l’impost de les hipoteques, revertint la decisió que havia pres just abans el Tribunal Suprem. Aquí Sánchez va recordar el rescat de les entitats financeres aprovat

Pedro Sánchez PRESIDENT DEL GOVERN «L’oposició confon discrepànc­ia amb crispació. No participar­em en aquesta política»

 ??  ?? Pedro Sánchez, al costat d’alguns dels candidats autonòmics del PSOE, ahir a Fuenlabrad­a.
Pedro Sánchez, al costat d’alguns dels candidats autonòmics del PSOE, ahir a Fuenlabrad­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain