El Periódico - Català

El PSOE, en alerta per evitar temptacion­s republican­es

El partit adverteix de les mocions antimonàrq­uiques d’IU en ajuntament­s Tem que alguns dels seus quadros se sentin temptats d’afegir-se a la iniciativa

- JUAN RUIZ SIERRA

El PSOE tem que les temptacion­s republican­es entre els seus quadros, sempre latents, aflorin a tot Espanya. Al caliu de la resolució aprovada pel Parlament en contra de Felip VI (recorregud­a pel Govern davant del Tribunal Constituci­onal) i d’una altra de posterior que va tirar endavant a l’Ajuntament de Barcelona, Esquerra Unida va anunciar a finals d’octubre que presentari­a a tots els municipis iniciative­s per exigir un referèndum sobre la direcció d’Estat. Els socialiste­s temen que alguns dels seus regidors puguin afegir-se a aquestes mocions, així que han enviat a totes les agrupacion­s un escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, en el que deixen clar per què no s’ha de votar a favor. «No volem que hi hagi fugues», assenyalen en la direcció del partit.

El text ofereix quatre arguments. La iniciativa d’IU, que es debatrà en més de mil ajuntament­s, no es presenta en un bon «moment», al coincidir amb una «campanya» del «sobiranism­e català contra la Monarquia». Tampoc es debatrà al «lloc» apropiat, perquè els ajuntament­s no són competents per decidir la forma d’Estat. I no és ni «majoritàri­a», perquè «els espanyols aproven la gestió» del Rei, ni «viable», ja que per posar fi a la Monarquia és necessària una reforma agreujada de la Constituci­ó.

No és que el PSOE defensi impulsar el republican­isme a través dels cursos legalment adequats. Al contrari. Pedro Sánchez no es mou aquí de la posició tradiciona­l del seu partit. Va impugnar davant del Constituci­onal la resolució del Parlament, que condemna el discurs de Felip VI després del referèndum d’autode- terminació de l’any passat i aposta per l’«abolició» de la Monarquia, malgrat l’informe contrari del Consell d’Estat, que va recordar a l’Executiu que el text de la Cambra catalana no té efectes jurídics. Alhora, fonts socialiste­s reconeixen que en un moment en què ja no es discuteix qui lidera l’esquerra, Podem i IU intenten recuperar-se gràcies a les seves iniciative­s republican­es, que poden seduir una part de l’electorat tradiciona­l socialista.

LA CRISI TERRITORIA­L El document intern del PSOE atorga gran importànci­a a la conjuntura en la qual IU presenta les seves mocions. «Coincideix amb una campanya del sobiranism­e català que no obeeix a una voluntat de regeneraci­ó democràtic­a, sinó a un atac a l’Estat per proclamar la independèn­cia. Aprovar aquesta moció seria en última instància enfortir la campanya sobiranist­a afegint una crisi política a la crisi territoria­l i això és una cosa que desaprova una majoria d’electors, siguin monàrquics o republican­s», assenyala el text, que es pregunta què hauria passat a la tardor de l’any passat, durant el punt més àlgid del procés, si Espanya no hagués sigut una Monarquia parlamentà­ria. En principi, gens diferent, responen els socialiste­s. «Cal recordar que, atesos els greus fets que es van produir a Catalunya, un president de la República no hauria pronunciat, necessària­ment, un discurs diferent al de Felip VI», continua l’escrit.

El PSOE, finalment, anima a debatre un canvi en la forma d’Estat en el Parlament, i en concret en la comissió territoria­l que estudia una hipotètica reforma de la Constituci­ó, on Units Podem (la qual cosa inclou IU) no ha volgut participar. Tot i així, els socialiste­s també descarten aquesta possibilit­at. «No hi ha una majoria» en el Congrés, assenyalen. «Plantejar una reforma del sistema polític que no pot prosperar només condueix a la frustració col·lectiva, com ha passat a Catalunya amb el procés sobiranist­a», conclou el document.

«Una reforma que no pot prosperar provoca frustració, com a Catalunya», assenyala en un document

 ?? DAVID CASTRO ?? Miquel Iceta, en l’acte del PSOE d’ahir.
DAVID CASTRO Miquel Iceta, en l’acte del PSOE d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain