El Periódico - Català

La vivenda, una mina per als impostos

Espanya és a la franja alta de la UE pel que fa al pes de les càrregues lligades al maó En la vida d’una operació immobiliàr­ia es pot pagar l’AJD fins en set ocasions

- AGUSTÍ SALA

La vivenda, a més d’un dret constituci­onal, és una mina de la qual es nodreixen les diferents administra­cions a través de figures tributàrie­s que recauen tant sobre la propietat com sobre el lloguer. Entre tots aquests tributs es troba el que grava els actes jurídics documentat­s (AJD), que el Govern central ha obligat els bancs a pagar a través de decret, per neutralitz­ar la decisió del Tribunal Suprem, que, en una acció sense precedents, va esmenar la seva pròpia decisió i va sentenciar en contra dels consumidor­s per 15 vots a 13 dimarts passat. Són uns 2.000 milions anuals que recapten les autonomies, el finançamen­t de les quals torna a posar-se sobre la taula a l’estar molt lligada al maó.

Aquest gravamen és només una de les potes en què es recolza la fiscalitat de la vivenda, un dels actius més subjectes a tributació, amb altres càrrecs com l’impost de transmissi­ons patrimonia­ls (ITP), també autonòmic; l’IVA (si és vivenda nova), per a l’Estat; així com tributs municipals com l’IBI i la plusvàlua, qüestionad­a pels tribunals quan no hi ha un guany patrimonia­l real, i els rendiments en l’IRPF, que és estatal, així com els gravàmens autonòmics de patrimoni o succession­s i donacions.

Per a un promotor immobiliar­i, els impostos poden suposar fins al 21% del desemborsa­ment total, i per a un particular que adquireix una vivenda, fins al 17%, segons un estudi sobre els costos vinculats als immobles efectuat pel Registre d’Economiste­s Assessors Fiscals (REAF). Altres anàlisis situen els costos fiscals i la resta, com el notari, el registre i la gestoria, entre el 8% i el 13% de l’import de l’immoble per a un particular, tot i que en comunitats autònomes amb gravàmens per als AJD i l’ITP més alts, com Catalunya, Galícia i la Comunitat Valenciana, poden assolir el 15%.

Espanya se situa a la franja alta pel que fa al pes de la tributació relacionad­a amb els immobles, sigui via propietat o via lloguer, a la Unió Europea (UE). Un estudi de la Comissió Europea destaca les diferèncie­s significat­ives entre estats membres. Els casos de més pes es troben a França, amb el 3,3% del producte interior brut (PIB); el Regne Unit (3,1%), i Grècia (2,8%). Espanya se situa a l’entorn del 2,6%, amb dades del 2016, les últimes disponible­s en la comparació internacio­nal. vida

 ?? FERRAN NADEU ?? Construcci­ó d’un edifici de vivendes al costat del Fòrum, a Barcelona.
FERRAN NADEU Construcci­ó d’un edifici de vivendes al costat del Fòrum, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain